Prenumerera

Logga in

Världen ökar trycket i Jemen

Företrädare för oppositionen i Jemen har tackat ja till förhandlingar om det politiska läget, på inbjudan av Gulfstaternas råd för samarbete. Fempers Tanya Holm har talat med två av demonstranterna på plats. Den ena stödjer Saleh, den andra kräver hans avgång. Båda är emot förhandlingarna, av helt olika skäl.

Det har varit en våldsam vecka i Jemen. I helgen dödades 24 demonstranter på ett dygn. Framförallt i Taiz, där ytterligare 1 600 demonstranter skadades av säkerhetsstyrkornas tårgasattack, enligt al-Jazeera. Det har rapporterats om ytterligare attacker på demonstranter i bland annat Hudaida. Omvärlden har varit snabb med att fördöma våldet. Nu ökar trycket på Saleh att avgå.

I skuggan av helgens våldsattacker på regimkritiska demonstranter framförde den jemenitiska oppositionen sina krav.

Oppositionen kräver – fortfarande – att Saleh avgår till förmån för vicepresident Abdu Rabu Hadi. Abdu Rabu Hadi ska bli president i en tillfällig regering där Jemens olika grupper ges representation, i syfte att söka försona landet. Abdu Rabu Hadi ska intyga och se till att säkerhetsstyrkorna lyder den nya regeringen. En ny valbarhetsnämnd ska skapas. De medborgerliga rättigheterna ska stärkas och en utredning ska öppnas om våldet mot demonstranter.

Saleh har ännu inte kommenterat kraven.

I helgen meddelade även Mohammed Qahtan, som är talesperson för Gulfstaternas råd för samarbete, GCC, att Jemens regim och opposition kallas till samtal om den pågående krisen. Oppositionen har tackat ja, rapporterade AFP i tisdags. Saleh välkomnar initiativet och betonar vikten av en ”allvarsam samt fruktbar dialog för att övervinna den pågående krisen”, rapporterade den statliga jemenitisk nyhetsbyrån, Saba, i onsdags. Förhandlingarna planeras enligt GCC att hållas inom tre månader, i Riyadh, enligt al-Jazeera.

Hanan al-Hamadi demonstrerar mot Saleh i Sanaa. Hon är emot den planerade förhandlingen.

– Vi vill inte förhandla med Saleh. Det är inte ett av våra krav. Det går inte att förhandla med någon som dödar en. Vi kräver att Saleh ställs inför rätta. Vi vill inte att Saleh ska till Riyad. Han får inte komma undan som Ben Ali gjorde. Vi vill att Saleh ska stanna i Jemen och ställas inför rätta för vad han gjort. Han har tagit folkets pengar, folkets mänsklighet och han dödar oss. Han är som Gaddafi, säger hon.

Tensheri Hanan demonstrerar istället för Saleh. Också hon är emot en förhandling.

– Jag är mycket rädd, att om Saleh åker till Riyad och förhandlar då återvänder han inte mer till Jemen. Vi är redan en demokrati och vi har valt vår president. Vi har redan frihet. Om Saleh avgår vill jag inte vara kvar i Jemen, för jag vill inte uppleva hur svårt livet blir för folket, säger hon.

Broscher säljs till dem som vill visa sitt stöd för Saleh. Oftast avbildas Saleh framför Jemens flagga. Här finns också en där flaggan formar ett hjärta med budskapet ”Enighet är styrka”.

Hanan säger att världen har vänt sig emot Saleh. Det beror på en skev rapportering, menar hon. Som kommentar på den senaste veckans våld mot regimkritiska demonstranter säger hon följande.

– Nej, nej, nej! Det som står i amerikanska och engelska tidningar är inte sant. Saleh är inte ansvarig för våldet mot demonstranterna i Taiz och resten av landet. Det är män ur oppositionen som skadar demonstranterna för att vända världen mot Saleh, säger hon.

Al-Hamadi säger att hon är övertygad om att Salehs säkerhetsstyrkor är ansvariga för den senaste veckans attacker. Hon har sett våldet mot demonstranterna i Taiz på TV.

– Vi är människor, fäder, mödrar och barn. Vi är muslimer. Vi är fredliga och tror på demokrati. Våldet mot oss demonstranter gör mig så ledsen att jag inte kan beskriva känslan. Det är Salehs styrkor som attackerar oss, säger hon.

Hittills rapporteras att 125 demonstranter har dött i protesterna som pågår sedan i januari i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV