Prenumerera

Logga in

#helg: Sår som fortsätter att sippra var

En herrsko nummer 44 och ett helt skelett. Man visste inte om de hörde ihop. Skelettet grävdes ut i en kasern strax utanför Montevideo. Först trodde man att det handlade om en kvinna, María Claudia García, svärdottern till en av Latinamerikas mest kända poeter, argentinaren Juan Gelman. Men skon var definitiv manlig, i Uruguay är damerna finlemmade och har relativt små fötter.

Både Gelmans son och svärdottern är försvunna sedan sjuttiotalet då Latinamerikas intellektuella och dissidenter med sina liv betalade den växande antikommunismen och USA:s utrikespolitik, som stödde statskupper över hela kontinenten.

Skelettet och skon testades för att fastställa identiteten. Det finns en databas med flera tusen namn där släktingar till de försvunna är kartlagda.

Obekväm utgrävning

Den 1 december höll vi alla andan, rättsläkaren annonserade under en presskonferens att resterna hörde till en man, den försvunne läraren och journalisten Julio Castro, som varit 68 år gammal när han greps.

Han torterades och blev till slut avrättad med en kula i huvudet.

Sedan 1977, då han togs till fånga, hade hans släktingar och vänner krävt att få vetskap om hans öde. Han var aldrig fängslad och aldrig dömd och familjen bad FN och Unesco, där han var hedersledamot, att spåra honom.

De uruguayska militärerna skapade en rökridå och presenterade falska utvandringspapper där han påstods ha bordat ett plan mot Argentina och lämnat landet. Vidare erkände en av de inblandade att han hade dödats och kremerats och att hans aska strötts över Rio de la Plata.

Utgrävningen av hans kroppsrester var obekväm för många. Arméns högsta chef tvingades att träda fram och markera sitt missnöje och säga att Castros död aldrig varit sanktionerad av armén, att han säkert dödats av några nitiska officerare som såg en fara i den legendariske journalistens aktiviteter.

En vit fläck av sorg

Att Castro var så pass gammal som 68 år när han kallblodigt mördades var också ett obekvämt faktum för landets president, José ”Pepe” Mujica, som själv är 74 år och som försöker hemförlova alla sjuttioåriga officerare som gjorde sig skyldiga till brott mot mänskligheten.

Mujica säger: ”Jag vill inte vara en bödel för gamlingar” och föreslår att alla dömda ska tillbringa resten av sitt straff i sina hem.

Till skillnad från Argentina, som nu har världens största antal fängslade generaler och överstar, har Uruguay inte lyckats göra upp med sitt förflutna.

Hemliga avtal och lögner har präglat landet sedan demokratin återvände 1985. Inte ens sju år med en vänsterregering har lyckats bryta den tysta överenskommelse där armén döljer sina brott och skyddar sina egna.

Lärarförbundet kallade till en tyst demonstration, tusentals människor dök upp. Lärarna kom med sina vita rockar när skoldagen var över, hela torget blev en vit fläck av upprördhet och sorg.

Julio Castros sko trampar på gamla sår som fortfarande sipprar var.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV