"Det rör sig åt rätt håll! Men långsamt!" Så kommenterade Gertrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby, Medlingsinstitutets årliga rapport om löneskillnader mellan kvinnor och män.
Medlingsinstitutet presenterade nyligen sin lönestrukturstatistik för 2011. Enligt statistiken hade kvinnor i genomsnitt 85,9 procent av mäns löner 2011. Lönegapet har minskat med 0,2 procent från året innan och ligger nu på 14,1 procent. Tar man hänsyn till faktorer som yrke, utbildning, ålder, arbetstid och sektor – så kallad standardvägning – är skillnaden 5,9 procent.
Både den ovägda och den standardvägda löneskillnaden mellan kvinnor och män har minskat under perioden 2005 till 2011. Den ovägda skillnaden, alltså kvinnors lön i procent av mäns lön, har minskat med 2,2 procent under dessa år.
– Den viktigaste orsaken till löneskillnaden är att kvinnor och män återfinns i olika yrken. Att skillnaderna minskat beror i huvudsak på att det blivit fler kvinnor i yrken med högre löneläge. I åldrarna över 45 år har fler kvinnor fått ledningsarbete och det påverkar också löneskillnaden, säger Johan Ekberg som är statistikansvarig på Medlingsinstitutet.
Hur ser det då ut i kronor och ören? Genomsnittslönen för samtliga var
29 000 kronor i månaden 2011. För kvinnor var genomsnittslönen 26 800 kronor i månaden och för män 31 200 kronor. Män har alltså i genomsnitt 4 400 kronor mer än kvinnor per månad, vilket blir nästan 53 000 kronor per år.
Källa: Medlingsinstitutets rapport ”Vad säger den officiella lönestatistiken om löneskillnaden mellan kvinnor och män”
Högst lön hade män i landstingen med en genomsnittslön på 39 300 kronor i månaden. Minst tjänade arbetarkvinnor i privat sektor med en genomsnittslön på 22 700 kronor.
I och med den nya lönestatistiken fick 15:51-rörelsen – som anser att kvinnor ska få lön hela dagen – räkna ut ett nytt klockslag. Kvinnor jobbar nu gratis efter 15:52 varje dag och gruppen konstaterar på sin Facebooksida att med den förändringstakten tar det 68 år tills kvinnor får lön hela dagen. Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin drar slutsatsen att det skulle dröja 38 år innan kvinnors och mäns löner är jämställda.