Startsida - Nyheter

Afghansk minister bad om ursäkt till kvinnojourer

Afghanistans justitieminister Habibullah Ghaleb har bett om ursäkt för att han tidigare anklagade landets kvinnojourer för att sprida omoraliskt beteende och prostitution. Hans kommentarer kom i samband med en konferens som anordnades av det afghanska parlamentets kvinnokommitté. Han sade då att omkring 250 kvinnor som bor på utländskt finansierade kvinnojourer lär sig att sätta sig upp mot sina föräldrar.

-Detta är så kallade säkra hus. Vad för typ av säkra hus? Vad för omoraliskt beteende och prostitution pågår på dessa center? ska Ghaleb sagt enligt den afghanska nyhetsstationen Tolo News.

Ghalebs uttalande väckte stor ilska bland afghanska kvinnoorganisationer som ställde krav på hans avgång. Även EU:s utrikesminister, Catherine Ashton, gav uttryck för oro över Ghalebs kommentarer. I ett pressmeddelande sade hon att: ”Allt för många afghanska kvinnor har utsatts för våld, genusbaserat och sexuellt, ofta vid upprepade tillfällen. Kvinnor som tvingas ta sin flykt till jourer är bland de modigaste afghaner vi känner till.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV