Aktion mot tvångssteriliseringarna

Kring fyrahundra personer demonstrerade i onsdags på Mynttorget i Stockholm mot tvångssteriliseringar av transpersoner.

Aktionen kommer som en direkt följd av nyheten den 12 januari om att en överenskommelse skulle ha slutits i riksdagens Socialutskott om att inte avlägsna kravet på sterilisering i ett kommande lagförslag om fastställelse av könstillhörighet.

Med starka tal från olika talare betonades av samtliga att tvångssteriliseringar är ett förelagt ämne. Att det nu är dags för Sverige att en gång för alla göra upp med sin historia.

Mitt i folksamlingen står Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.

Varför är du här i dag?

– Jag är här för att visa att Vänsterpartiet klart och tydligt tar avstånd från det fruktansvärda i att man tvingar människor att sterilisera sig i Sverige 2012. Vi har en mörk historia när det gäller tvångssteriliseringar i Sverige och det är skamligt att det sker än i dag.

Varför tror du Kristdemokraterna fått så mycket utrymme i denna fråga?

– Det är mer eller mindre ett faktum att det är Moderaterna som styr och ställer. Sedan låter de stödpartierna i regeringen få igenom vissa frågor. KD är ett i stora delar reaktionärt parti, en del av den kristna högern. Då blir det så här.

Vad är det som gör dig så engagerad i just detta?

– Det är en fråga om mänskliga rättigheter. Det är helt oacceptabelt att man tvingar människor att sterilisera sig i Sverige 2012.

Något speciellt som du kommer att trycka på under debatten?

– Jag kommer att ta upp frågan med Göran Hägglund och avkräva honom besked om frågan, och uppmana honom och regeringen att byta åsikt så att vi får slut på detta en gång för alla.

Hur kommer detta att sluta?

– Vi kommer självklart att lyckas. Det är bara en fråga om när.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV