Det finns egentligen tio viktklasser i boxning, men de två tyngsta hade inga deltagare bland damerna i år. Ändå var deltagandet rekordstort – 38 damer kom till start – fler än någonsin sedan det första mästerskapet 1994.
I år var det stort fokus på de tre boxare som är våra hopp inför OS i sommar. Det är första gången som damerna får medverka. De får då endast vara med i tre viktklasser: 51, 60 och 75 kg. Vägen till OS blir hård – endast 12 boxare i varje viktklass får delta och av de totalt 36 boxare som får vara med kan Europa bara skicka sammanlagt 12 stycken. Platserna fördelas nämligen på de olika kontinenterna, och då Europa är överlägset bäst är konkurrensen stentuff.
Kvalet till OS-platserna blir på VM i mitten av maj. Damerna i boxning är de enda som endast har ett kvaltillfälle, vilket har kritiserats, men kritiken har inte lyssnats på.
Uppdelade finalpass
Inom boxningen delas inte mästerskapen upp utifrån kön, utan efter ålderskategori, så 13 - 15 april gick SM samtidigt för damer och herrar. I år hade arrangörerna valt att ha finalpassen så att de flesta damfinalerna hamnade på lördagen. Detta gav tyvärr en känsla att den tillställningen inte var av riktigt samma status, som på söndagen, då alla herrar hade sina finaler.
Det är helt klart bra att boxningen sedan länge har beslutat att likställa mästerskapen. Men det är tråkigt att se att det ännu finns sådana skillnader i hur arrangörerna lägger tiderna för när damer respektive herrar ska boxas.
Både väntat och oväntat
Flera av våra damer är oerhört rutinerade och meriterade, inte minst VM-truppen och i synnerhet Anna Laurell, som har två VM-guld med sig i bagaget. För dem blir SM-segrarna förstås ganska givna. Men det är också flera viktklasser där det inte finns någon given favorit. En av dem är 57 kg, där det blev en jämn och spännande match mellan Linnea Strandell och junioren Sagal Adan. Linnea vann till slut, med små marginaler.
Av de sex boxare som ska åka till VM i maj (se faktaruta) deltog fem, varav alla vann sina viktklasser; Elin Rönnlund, Shipra Engelke, Juliana Söderström, Patricia Berghult och Anna Laurell. Vår landslagstjej i 60 kg, Helena Falk, deltog inte på SM. Det fanns också fler boxare vi saknade, inte minst Love Holgersson, som har uppehåll på grund av motivationsbrist.
Positiv trend
Jag frågar Katrin Enoksson, som är förbundstränare (den enda kvinnan bland förbundstränarna inom boxningen), vad hon tycker om SM.
– Kul att det är så många deltagare i år, och att flera av våra bästa juniorer väljer att vara med, tycker Enok.
Hon säger att hon ser en trend, att klubbarna har börjat satsa på att tjejerna ska vara med på SM även om de inte är givna finalister, vilket är positivt för framtiden.