Startsida - Nyheter

Allt fler kvinnor lämnar Arktis

Klimatförändringarna utmålas som ett stort hot mot traditionell jakt- och fångstkultur i Arktis, exempelvis i den grönländska debatten, enligt hemsidan för de nordiska ländernas officiella samarbete. Men samhällsforskning pekar på att kvinnobrist och sociala förändringar är allvarligare hot.

Nu tänker Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott reda på hur problemet ska tacklas. Ledamoten Maria Stenberg (S), har riktat en skriftlig fråga om saken till de nordiska ländernas regeringar.

– Jag vill veta vilka åtgärder de nordiska regeringarna tänker vidta för att främja kvinnors möjlighet till utbildning och yrkesliv. Om inget görs riskerar utflyttningen och underskottet av kvinnor bli ett större hot än klimatförändringarna för samhällsuppbyggnaden i de arktiska regionerna, säger Maria Stenberg.

– Det faktum att fler kvinnor lämnar Arktis har både en negativ effekt på det sociala livet och på ekonomin. Det begränsar möjligheterna till att hitta en partner, bilda familj och upprätthålla familjerelationer, men innebär också en förlust av kompetent arbetskraft, konstaterar Stenberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV