Startsida - Nyheter

#Almedalen: Annie Lööfs ord tomma enligt Schyman

Det går inget bra för Annie Lööf och hennes parti just nu. I alla fall om man ska tro opinionsundersökningar.

Men i morse röt partiledaren för centern till mot börsbolagens valberedningar.

– Det här är på tok för dåligt. Bolagen tar inte sitt ansvar. För mig är inte det här inte bara en jämställdhetsfråga, det handlar om Sveriges konkurrenskraft. Jämställda styrelser presterar bättre, det är en tillväxtfråga, säger hon till Dagens Industri.

Nu vill näringsministern bland annat göra en kartläggning, nå överenskommelser och sedan göra en ordentlig utvärdering. Men hon avfärdar samtidigt alla krav på kvotering till styrelserna då det riskerar att bli ett a- och b-lag.

Men Gudrun Schyman, tycker att Annie Lööf måste hålla sig till verkligheten.

Annie Lööf ”ryter till” åt börsbolagen. Har du några kommentarer?

– Ryter till och ryter till. Hennes förslag är ju väldigt handlöst tycker jag. Att samla dem, prata med dem, säga att nu måste ni. Det har ju många gjort före henne, som trott att jämn könsfördeling ska komma av frivillighet och utan lagstiftning. Men det går ju inte. Man måste hålla sig till verkligheten. Om Annie Lööf menar allvar så måste hon tuffa till sig.

Tror du hon kommer att göra det?

– Nej. Jag tror inte centerpartiet vågar . Det är synd. Och de kanske inte får de andra med sig heller. I Norge så var det en centerpartist som kom med förslaget för första gången. Alla de rapporter som nu kommer visar ju på mindre lönsamhet, mindre effektivitet för hela företagssektorn på grund av det läge vi har idag. Både från nationell, internationell och skandinavisk nivå. Det tror jag Annie Lööf förstår. Det finns kunskap och det finns forskning på det här. Och att så envist stänga igen både ögon och öron i kvoteringsfrågan visar ju på en konservatism som är fullständigt enorm i näringslivet. Och den vågar inte partierna utmana.

Så den här tillrytningen som Annie Lööf nu gjort, den säger dig ingenting?

– Tomma ord.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV