Nyheter

#Almedalen: Löfvéns feminism kommer att synas framöver

– För oss så är hållbar utveckling både ur ett ekonomiskt, ekologisk och social vinkel helt avgörande för att ett samhälle ska vara starkt. Ett samhälle som är starkt skapar fler jobb, fler företag och ett bättre samhällsklimat, säger Carin Jämtin.

”Klimathotet är en av vår tids största utmaningar. Sverige delar behovet och ansvaret för att klara klimatomställningen med andra länder”, skriver de på sin hemsida.

– Det skapas heller inte tillräckligt med nya jobb i Sverige. Att få fler i arbete är Sveriges största framtidsutmaning och därmed vår viktigaste prioritering, säger Jämtin.

De presenterade en rad åtgärder och var också öppna för att samarbeta med Alliansen i dessa frågor.

Efter presskonferensen ställde Feministiskt perspektiv några frågor till Carin Jämtin.

Ni nämnde inte jämställdhetsperspektivet när ni presenterade hur ni tänkt kring framtagandet av rapporten, har ni inte tänkt på det?

– Jo, kvinnor generellt är väldig intresserade men också berörda av klimat och miljöfrågor. Jag är Stockholmare, de som åker kollektivt är oftare kvinnor än män. Kvinnor är oftare mer beroende av kollektivtrafik som fungerar. I sådan måtta finns det ett jämställdhetsperspektiv, eller ett kvinnligt, feministiskt perspektiv.

Och i er statsplanering, fanns det med där också?

– Absolut, kolla bara på kollektivtrafiken hur viktig den är. Att det finns bra cykelvägar, trygga gångbanor, belysning. Trygga grönområden. Lätt att handla, lätt att ta sig till jobbet. Kvinnor är mer beroende av att samhället planerar. Tyvärr

.

Fredrik Reinfeldt så kallade "flirt" med LO som framkom under hans tal häromdagen, vad har du att säga om det?

– Det är väl bra om de gör något åt ungdomsarbetslösheten. Den här jobbpakten som han föreslog ligger väldigt mycket i linje med det som Stefan Löven har förslagit tidigare. Vi har till och med valt att kalla det för Stefan Löfvén modellen. Men det räcker inte med satsning på ungdomsarbetslösheten, praktikant och den typen av jobb. Man måste också ha ett utbildningskontrakt och en utbildningssatsning. Vi tycker att man behöver göra båda delarna. Men vi välkomnar att de också ser ungdomsarbetslösheten på lite mer konkretare sätt än tidigare.

Hur ser du på ditt partis möjligheter att ni ska vinna nästa val?

– Jag ser de som goda men vi har mycket hårt jobb kvar och det är verkligen inte någon promenadväg fram tills nästa val. Men jag ser goda möjligheter att vi kan ta över vid nästa val. Och då kommer jämställdhetsfrågorna högre upp på dagordningen. Det har Stefan redan börjat jobba på.

Praktiserar Stefan Löfvén sin feminism?

– Vad menar du?

Han säger ju att han är feminist.

– Han omger sig med män och kvinnor på starka positioner. Magdalena är ett bevis på det och jag tror att jag själv också är ett bevis på det. Sedan har han alldeles nyligen varit ute och pratat om föräldrapenningen. Han sa att man måste gå mot delad föräldrapenning. Så det kommer att synas framöver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV