När Fredrik Reinfeldt kom ut och mötte folket innan hans tal, inledde han med orden, ” ja, om man har Gyllene tider som stöd, då kan det liksom inte bli fel”.
Britt Marie Mattsson, Göteborgs-Postens förstereporter, tycker att statsministerns tal var allt annat än rätt.
Feministiskt Perspektiv fick en pratstund med henne efter talet.
Igår var det Moderaternas dag och dags för Fredrik Reinfeldts tal. Innan han äntrade scenen hoppade en hop med ungdomar upp med varsin bokstav i namnet moderaterna skrivet på tröjorna.
De stuffade runt till Gyllentiders låt, ”sommartider”.
Britt Marie Mattsson, var varken imponerad av dansen eller talet.
– Man förstår vad moderaterna vill fokusera på. Det moderna arbetarpartiet. Det var Fredrik Reinfeldts slogan, som han körde flera gånger. Han vill också poängtera att han har varit överallt, sett allting, människor som arbetar hårt och sliter. Men det var ett segt tal. Det fanns liksom inget hjärta eller engagemang. Om man ska hålla ett sådant tal ska man göra det med starkt engagemang, man ska inte bara rabbla upp vilka städer man besökt.
Varför saknades engagemanget tror du?
– Han är inte bättre talare än så här.
Tycker du aldrig att han har lyckats med sina tal?
– Jo, ibland har han lyckats. Men det här var ju segt. Man ser hur deras kampanj är uppbyggd. ” ”Vi är det moderna arbetarpartiet”. ”Vi är inte bara det fria arbetarpartiet, vi är också det moderna”.” Jag vet allting”. Så där som amerikanarna säger , ”I see your pain”. ”Jag har sett ert lidande, era bekymmer. Jag vet att ni arbetar”. Reinfeldt signalerar hela tiden detta budskap. När man gör så måste man plocka in meningarna lite här och var. Det blir upprepande och tjatigt.
Tycker du att moderaterna är ett arbetarparti?
– Absolut inte.
Varför det?
– Att människor arbetar betyder inte att man är arbetare. Men moderaterna försöker påskina det som att det vora så. ”Om man arbetar så är man en arbetare”. Det är en definition som de hittat på själva. Den gängse definitionen är att människor som på olika sätt har yrken som vi uppfattar som arbetare. Detta försöker de vrida och vända på. Men det kanske går hem i någon annan generation? Men inte hos mig.
Hur ser du på moderaternas politik gentemot kvinnorna, rent lönemässigt.
– Till syvende och sist handlar det om att kvinnor och män på olika sätt ska tjäna lika mycket pengar. Om man inte aktivt bearbetar och ser till att så blir fallet, om man inte har det som högsta prioritet så kommer kvinnor alltid att hänga bakom. Det är sorgligt att behöva uppleva detta, årtionde efter årtionde.
Varför händer det ingenting?
– Därför att de som har makt och inflytande inte är beredda att dela med sig. Enkelt. Det är en ideologisk fråga i mångt och mycket. Kan man få en grupp som har lite mindre betalt – kvinnorna, en som har lite mera betalt – männen. Om man är intresserade av att hålla nere de totala lönerna, så är ett bra alternativ att sänka männens löner. Men det är de inte intresserade av heller.
Vad var tanken med att prata om de utsatta områdena i Malmö?
– Även här vill Fredrik Reinfeldt låtsas att han står närmare människorna än vad han i praktiken gör. Han vet ingenting från egen hud, från egen kropp, hur utsatta grupper har det. Att förstå den eventuella problematiken i Malmö gör man inte genom att åka dit och titta. Det är det många som gör.
Han väljer att inte nämna ordet invandrare, trots att vi all vet att det är dessa områden han syftar på. Finns det någon strategi bakom det? Det pratas hit och dit om flörtar med sverigedemokraterna.
– Jag tror att man överdriver den diskussionen. Nu är allting en flört med sverigedemokraterna. Jag tycker att det finns partier som har uppfattningar som liknar sverigedemokraternas. Den här politiken har uppenbarligen moderaterna och Fredrik Reinfeldt. Det betyder inte alls att han flörtar. Folkpartiet har också massa uppfattningar som sverigedemokraterna tycker är ok. Detta är deras egna politik.
Fanns det inte någonting i talet som du tycker han lyckades med?
– Jag är inte imponerad. Någon skulle strukit över talet med röda pennan.