I år är det 30 år sen hiv/aids upptäcktes för första gången i Sverige. Redan från början stod det klart att gruppen män som har sex med män, msm, var en av de hårdast drabbade. Sjukdomen fick till och med öknamnet ”bögpest”. Idag är det inte längre någon som tror att endast msm kan få viruset överfört och det tidiga öknamnet har, som väl är, försvunnit – men istället har en oroväckande tystnad om viruset brett ut sig, skriver RFSU och RFSL Ungdom i pressmeddelande.
Resultatet av detta är, anser RFSL och RFSL Ungdom, är att kunskapen om virusets spridning i Sverige är låg och att stigmatiseringen av hiv-positiva är utbredd. Och de hivpreventiva insatser som görs är alltför dåligt riktade till de mest utsatta grupperna. Detta måste ändras.
Därför fokuserar RFSL & RFSL Ungdom under årets Almedalsvecka på hiv-politiken och lanserar kampanjen Från bögpest till tystnad. Satsa rätt, stoppa hiv!
Under måndagen öppnades en kampanjblogg - där nya blogginlägg kommer att publiceras dagligen. Bland annat skriver Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, och Inti Chavez Perez, författare och sexualupplysare där.
RFSL och RFSL Ungdom vill med kampanjen öka kunskapsnivån om hiv hos både politiker och andra beslutsfattare – och inom gruppen homosexuella män, bisexuella män och andra män som har sex med män.
Varje dag publicerar de också resultatet av en utfrågning i hivfrågor av dagens partis representant i riksdagens socialutskott, tillsammans med de rätta svaren. Dessutom finns länkar med fakta om hiv, hivprevention och säkrare sex.
- Att män som har sex med män inte prioriteras tydligare i hivpreventionen är alarmerande. Förra året stod gruppen för 59 procent av de inhemska virusöverföringarna och förekomsten av hiv i gruppen är cirka 80 gånger högre än i befolkningen i sin helhet. Vi är övertygade om att de hivpreventiva insatserna i större utsträckning måste riktas mer direkt till de mest utsatta grupperna, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
- Tystnaden kring hiv måste brytas. Beslutsfattare ska inte, av missriktad omsorg och rädsla att ”peka ut”, vara rädda för att vara tydliga med vilka grupper som är som mest utsatta för att få viruset överfört och tydligt rikta insatserna mot dem, säger Emelie Mire Åsell förbundsordförande RFSL Ungdom.