Hur ser du på Almedalen utifrån ett Feministiskt Perspektiv? Går det att påverka samhället i den riktingen under Almedalsveckan?
– Ja, det tycker jag. Jag är ju en väldigt stor vän av Almedalen i största allmänhet. Eftersom jag för det mesta har sysslat mycket med feministiska frågor så förstår du mitt svar. Det finns två sätt på det. Man kan både lyfta frågan så folk hör dem. Även om folk går förbi som hör de ju någonting. Det andra, om man i är med på seminarier och deltar aktivt så kan man på långsikt påverka. Det tar ju tid, det går ju inte från den ena dagen till den andra.
Lyssnade du på Åsa Romsons tal i går?
– Nej, jag hann inte det tyvärr.
Miljöpartiet säger att de är ett feministiskt parti. Men Åsa Romson nämnde inte ordet jämställdhet eller feminism under hela sitt anförande. Vill du kommentera det?
– Det tycker jag är dåligt. Mer kan jag inte säga för att jag inte lyssnade på det. Men är man ett feministiskt parti så måste man ju åtminstone nämna frågan. Jag har också läst utredningar som säger till exempel att socialdemokraterna värderar inte feminismen högt på den politiska rangordningen. Det är jätte dåligt därför att det handlar om halva befolkningen i Sverige och i världen.
Feminismen inom Socialdemokraterna. Är det så att ansvaret för att driva dessa frågor ligger på kvinnoförbundet?
– Absolut inte. Kvinnoförbundet ska vara en blåslampa. Under Lena Sommestads ledning så är de en blåslampa för en annan politik. Till exempel den alternativa ekonomiska politik som hon driver så himla bra. Det kommer ju inte partiet att anamma – än. Kanske om man ser droppen som nöter ut stenen. S- kvinnorna ska vara en blåslampa, men självklart ska det skötas av partiet.
Tycker du att det fungerar?
– Eh… Ja, sådär. Det kanske inte är fel på förslagen, men de är inte tillräckligt långgående. Sedan är det inte en high light fråga som jag tycker att det ska vara.
Varför är det inte det?
– Socialdemokratin är fortfarande till stora delar ett konservativt parti. Konservativa partier vill inte ha delad föräldraförsäkring och sådant. Men man utmanar de konservativt krafterna. Jag är säker på att vi kommer dit. Jag var den som först tog upp detta 1999, ganska ensam. Sedan har fler och fler följt efter. Det går att opinionsbilda fram en bra sak.