På tisdagens feministmingel arrangerat Sveriges kvinnolobby samlades massa feminister från olika organisationer. Feministiskt Perspektiv samtalade bland annat med Denise Cresso från utvecklingscentrum Dubbelt utsatt.
Dubbelt Utsatt är en projektverksamhet inom Bräcke Diakoni som utvecklar och förmedlar kunskap om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.
Vad är ert budskap här i Almedalen?
– Vi vill synliggöra våldet mot kvinnor med funktionsnedsättning. Ett ämne som man helst inte vill prata om. Det våld som vi blir utsatta för i nära relationer utförs inte bara av den ena parten, utan även av personal, chaufförer och andra boenden.
Varför är det så svårt att tala om detta?
– Samhället vill inte se detta. Vi tror inte att det förekommer. Det är ett osynligt problem. Vi förstår inte hur en man kan använda en kvinnans funktionsnedsättning för att utsätta henne för våld. På alla de ställen där en kvinna ska kunna känna sig trygg, av alla de personer som hon ska känna stöd av. De som borde se att en kvinna är våldsutsatt är ibland de som utsätter henne för just det. Det här vill samhället inte ta till sig.
Vad anser du bör göras för att komma åt problemet?
– Kommuner, landsting och regioner måste ge sin personal de verktyg de behöver. Man måste våga fråga om vi blir utsatta för våld eller har blivit. Och framförallt måste de kunna ta hand om svaret. Vi behöver tillgänglig information om våldet mot kvinnor med funktionsnedsättning. Det ska vara lättläst, tal, teckentolkat och med bilder. Vi behöver ett skyddat tillgängligt boende.
Du nämnde tidigare begreppet obalans, utveckla?
– Kvinnor är våldsutsatta för att de är kvinnor. Det är samma gamla våld som mot kvinnor generellt. Men i en parrelation mellan en man och en kvinna med funktionsnedsättning blir maktobalansen ännu större. Det är lätt att använda en kvinnas funktionsnedsättning för att utöva våld.
Har du själv blivit utsatt för våld?
– Inte som blind.