Startsida - Nyheter

#Almedalen: Vapenhandel visar svensk dubbelmoral

Inte en enda stol var tom och det var fullt med människor stående efter väggarna när Kvinna till Kvinna bjöd in till seminariet ”The Arab Spring – backlash for women?".
Feministiskt Perspektiv fick en intervju med egyptiska aktivisten och forskaren Marwa Sharafeldin och Hana Al-Khamri, journalist från Jemen. Bägge var mycket kritiska till Sveriges kontakter med Saudiarabien.

– Det är väldigt tydligt att den saudiska regimen har en speciell agenda som de finansierar med pengar från oljan. En agenda som bygger på antiprogressiva grupper som arbetar mot mänskliga rättigheter. Den svenska regeringen samarbetar med den saudiske regimen genom att hjälpa dem att bygga vapenfabriker. Hur uppenbart kan det bli, frågar sig Hana Al-Khamri.

Både hon och Marwa Sharafeldin berättar att detta påverakar i allra högsta grad det som sker i både Egypten och Jemen.

– Den svenska regeringen säljer vapen med ena handen till den saudiska regeringen samtidigt som ni med andra ger bidrag till demokratiaktivister och skryter om att ni arbetar med projekt till stöd för kvinnors rättigheter. Jag förstår inte riktigt vad den svenska regeringen sysslar med? Men en sak vet jag – ni stöttar en fabrik som producerar vapen och det påverkar oss, säger Marwa Sharafeldin.

”Måste ni handla med vapen?”

Saudiarabiens regim är en av de största motverkande krafterna till revolution och demokrati. De stöttar Jemens president och diktator Ali Abdullah Saleh.

– Han åkte till Saudiarabien, där också Ben Ali, den före detta tunisiske presidenten, befinner sig. De finansierar ultraradikala konservativa grupper där som är antidemokratiska, mot kvinnors rättigheter och anti all form av modern utveckling, säger Hana Al-Khamri.

– Jag vet att ni måste ha en marknad, fyller Marwa Sharafeldin in.

– Men måste ni stötta den saudiske regimen och måste den vara privat ägd? Kan den inte ägas av staten så det finns lite insyn? Framförallt, måste ni handla med vapen, undrar hon.

När hon sedan berättar om de islamistiska bakåtsträvande grupperna gör hon en sak väldigt tydlig.

– Snälla du, gör klart att det finns en skillnad mellan islamistiska partier som är villig att förändra och de som är reformfientliga. Det är en stor skillnad däremellan som ni i väst aldrig belyser. Nästa sak är att vi måste vara överens om att patriarkatet existerar både i Nord och i Syd. Att patriarkatet lever och frodas både i sekulära och religiösa sammanhang, säger hon bestämt.

Feministiska rörelser

Hon berättar att några personer från saudiska stater har tagit plats i det egyptiska parlamentet. De ickeprogressiva islamistiska partierna i Egypten har oändligt med pengar.

– Men investeringarna är hemliga, så vi vet inte varifrån pengarna kommer. Pengarna används bland annat till att stötta könsstympningar av kvinnor, vilket inte har något med Islam att göra. De försöker också försvåra för kvinnor att skilja sig, trots att det finns islamistiska lagar för att stödja kvinnor vid skilsmässor, säger Marwa Sharafeldin

Det som sker nu både i Jemen, och Egypten, är att kvinnor känner sig hotade. Men det bidrar också till att fler och fler kvinnor blir mer politisk aktiva.

– Det existerar redan stora grupper av feministiska rörelser, både i Yemen och i Egypten, men nu fylls de på. Nu är de som inte brukar vara på gatorna ute och demonstrera med oss. De strider också mera på hemmaplan för sina rättigheter. Rättigheter som de kämpat för länge., berättar Hana Al-Khamri och fortsätter:

– Även där försöker de radikala islamistiska rörelserna föra utvecklingen bakåt. Trots att de islamistiska partierna som kämpar för kvinnor rättigheter blir starkare så har de inte lika mycket pengar som de ickeprogressiva. Detta är Sverige i allra högsta grad med att skapar i och med ert samarbete med Saudiarabien.

Riktar en uppmaning

Marwa Sharafeldin pratade med biståndsminister, Gunilla Carlsson, som även hon deltog i Kvinna till Kvinnas seminarium.

– Jag sa till henne, det som ni gör i Sverige, påverkar oss i Egypten. Det som sker i Egypten påverkar er i Sverige. Ingen av oss vill erfara den 11 september igen, vilket skedde på grund av den amerikanska utrikespolitiken i mellanöstern. Det var de som skapade dessa individer som senare bombade World Trade Center. Amerikanarna led, Jemens folk led, egyptierna led, ni led. Men när man stöttar regimer som bistår radikala konservativa grupper, så är den 11 september det som i förlängningen sker.

Vad fick du för svar av Gunilla Carlsson?

– Hon svarade de rätta sakerna. Men sen vad hon gör… Ja, du vet.

Sist men inte minst riktade hon en uppmaning till feminister i Sverige, som vill stödja feministers kamp i arabvärlden.

– Ni måste sätta press på er regering att sluta sälja vapen till länder som Saudiarabien, avslutar, Marwa Sharafeldin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV