Startsida - Nyheter

#antifeminism: Om ”jämställdist”-nätverken

Pär Ström (PS) är den svenska antifeminismens chefsideolog. Han har myntat den ideologiska eufemismen ”jämställdism”. PS är anställd som ”integritetsombudsman” vid den nyliberala tankesmedjan Den Nya Välfärden och driver, sedan 2009, bloggen Genusnytt. 2007 gav han ut boken Mansförtryck och kvinnovälde och 2011 gav han ut pamfletten Sex feministiska myter – Bådadera på Den Nya Välfärdens Förlag.

I Genusnytts kölvatten har diverse andra ”jämställdistiska” bloggar startats, bland annat Aktivarum och Misandripatrullen. Alla nedanstående grupper är influerade av PS.

Världsåskådning: Feminism är antijämställdhet, eftersom begreppet är kvinnocentrerat och praktiskt taget all feminism i praktiken utgör en fackförening för kvinnor. I dagens Sverige förekommer både ett utbrett mansförakt och diskriminering av män. Vi har fått ett feministiskt vinklat samhällsklimat. ”Patriarkat” är en feministisk floskel.


Mansnätverket (MN) startades som en Facebookgrupp i december 2009 av den antifeministiske bloggaren Pelle Billing och fungerar i dagsläget som en paraplyorganisation för Sveriges antifeministiska nätverk. MN:s officiella syfte är att lyfta ”mansfrågor”. Sedan januari 2011 finns en hemsida med funktionerna medlemskap, inloggning och donationer.

Sidan drivs av Billing, Mathias Lundgren (bloggar antifeministiskt som Matte Matik), Sanjo Rajalin (frekventerar de två tidigares kommentarfält) och Fredrik Sandberg (har gästbloggat ett ”svar” på Feministiskt Perspektivs Liten krets koordinerade Scum-drev på Billings blogg). MN tillhandahåller artiklar och uppsatser om det svenska mansförtrycket, ett kalendarium över antifeministiska tilldragelser samt lästips på böcker av incestförespråkaren Warren Farrell.

Världsåskådning: Sverige är ett matriarkat. Därför är fler män än kvinnor hemlösa, lågutbildade och suicidala. Män är den enda grupp som diskrimineras av svensk lagstiftning. Relationsvåld mot män är ett utbrett problem. Vid våldtäktsrättegångar råder slapp rättssäkerhet och bevisprövning. Statsfeminismen lär pojkar att de ska känna skuld och skam för sin könstillhörighet. För att män inte ska luras till att ta på sig faderskap för någon annans barn bör alla nyfödda DNA-testas. Gravida kvinnor bör beläggas med informationsplikt.


Moderatmännen (MM) bildades i september 2009 av Jan-Erik Leijon, Robert Suzić och Urban Johansson. MM blev allmänt kända först i samband med Scum-rabalderna. Moderata samlingspartiet tar sedan november 2011 avstånd från MM.

Världsåskådning: Män näthatas av feministiska bloggerskor. Feminism är att likna vid kreationism. Internationella kvinnodagen bör avskaffas. Kvinnojourer bör göras könsneutrala. Surrogatmödraskap bör legaliseras. Det finns ett ointresse för frågor som rör män på viktiga områden trots att det vid det här laget borde vara allmänt bekant för politiskt och jämställdhetsintresserade personer att "mansfrågor" ligger och bubblar under ytan. Moderaterna är alltså inget mansparti. I övrigt samma som Mansnätverket.


Sveriges Mansjourers Riksförbund (SMR) bildades 1987 och fungerar som en lös sammanslutning av föreningar. Ordförande är Peter Haglund, försvarsadvokat med särskilt fokus på sexualbrottsmisstänkta. Medlemsföreningar har egna stadgar och utgör alltså inte lokalavdelningar till riksorganisationen. Anslutna verksamheter finns bland annat i Stockholm, Uppsala, Kalmar och Örebro.

Verksamheten består av jourtelefoner, individuella samtal, föreläsningar och på vissa orter samtalsgrupper. SMR ansöker inte om bidrag från Socialstyrelsen. Den officiella hemsidan har inte uppdaterats sedan februari 2009. På mer aktiva medlemsorganisationers hemsidor länkas till Genusnytt och Mansnätverket.

Världsåskådning: Vårdapparaten känns inte vid kvinnors våld mot män eller fäders sårbarhet i vårdnadstvister. Internationella studier visar enhälligt att det är lika vanligt att kvinnor misshandlar män som att män misshandlar kvinnor, men samhället lägger mycket mer resurser på våldsutsatta kvinnor än våldsutsatta män. Rättsväsendets favoriserande av mödrar vid skilsmässor möjliggör PAS. Sveriges nya stalkinglag är en utveckling mot ett övervakningssamhälle.

Bland svenska antifeminister med livmödrar märks signaturen Ninnitokan med bloggen Kvinnaochantifeminist, matematikern och Axesskrönikösen Tanja Bergkvist samt journalisten och bloggerskan Ingrid Carlqvist. Av dessa tre förefaller dock bara den förstnämnda verkligen ingå i Pär Ströms krets för inbördes misogyn beundran. Även om Bergkvist och Carlqvist är beundrade av landets ”jämställdister” för sin kamp mot genuspedagogik och för Sverigedemokraterna är de inte aktriser i Aktivarums eller Matte Matiks kommentarsfält.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV