Den kontroversiella teorin om hur mammor hjärntvättar barn att hata sin pappa för att få ensam vårdnad om barnen företräds inte bara av antifeministiska papparättsrörelser. Med den här artikeln inleder Feministiskt Perspektiv en granskning av PAS-teorins utbredning i Sverige, genom att presentera några av dem som företräder den.
PAS, Parental Alienation Syndrome, är en teori som lanserades av den amerikanska läkaren Richard Gardner 1985. Trots att det är en helt ovetenskaplig teori har den använts både i domstolar och av socialtjänst mot barn som berättat att deras pappa utsatt dem för övergrepp – även i Sverige.
De mest uppenbara PAS-anhängarna i Sverige är de olika papparättsgrupper som har hemsidor på webben. Det är lätt att se skillnad mellan papparättssidorna på nätet och de hemsidor som tar upp pappors behov i allmänhet. På papparättssidorna finns upprepade påhopp på feminister i allmänhet, och kvinnojourer i synnerhet, kommentarer om ”könsrasism” och ”statsfeminism”, och artiklar med rubriker som ”Vad en kvinna än gör så urskuldas hon” eller ”En våldtagen feminist är en bra feminist”.
Bland dem som beskrivit PAS-teorin som om det vore en säkerställd diagnos finns Pappaliv, Papparättsgruppen (Dads-r-us), Minpappa, Pappamanualen, Föräldra-jouren, Daddys-Sverige, Umgängesrätts Föräldrarnas Riksförening, Styvmorsviolen, Saknade Barns Nätverk, Forum för Vanliga Pappor och Pappa-Barn.
Pappa-Barns tidigare ordförande Michael Alonzo har genom åren hållit många föredrag om PAS, bland annat för socialtjänsten. Men för några år sedan började Alonzo uttala sig försiktigare och uppgav bland annat att det faktum att Pappa-Barn föreläste om PAS inte betydde att de var ”ensidigt positiva”.
– Vi är mer för att beskriva vad detta nya begrepp som så många pratar om egentligen betyder och kommer ifrån. Och vi är varken för eller emot, sade Alonzo när Sveriges Radio i december 2009 frågade honom om PAS-föredragen.
Samtidigt fortsatte han att hävda att många barn blir hjärntvättade i samband med vårdnadstvister. I dag arbetar Michael Alonzo med juridiskt stöd för män i vårdnadstvister.
Andra papparättsaktivister som driver PAS på nätet är ”Daddy” Joakim Ramstedt, Mr Galahad, Medborgare X och den självutnämnde ”Pappaombudsmannen” Arne Wirén.
Batman för Fadersrätt
Lars Jalmert, mansforskare och professor i pedagogik vid Stockholms universitet, är inte förvånad över att papparättsgrupperna i Sverige driver PAS-teorin. Han hänvisar till att de tidigare varit mycket intresserade av exempelvis Fathers for Justice (F4J) i England, där män klädde ut sig till Batman, Spindelmannen eller liknande och klättrade upp på tak till kända byggnader, där de krävde fadersrätt.
– Det var en rörelse som delvis bestod av rättshaverister som vanskött sina barn, men ändå krävde rätten till dem, berättar Jalmert för Feministiskt Perspektivs reporter.
F4J lades ner 2006 efter att de anklagats för att planera en kidnappning av Tony Blairs son Leo, men återuppstod snart igen i flera versioner; Fathers for Justice, New Fathers 4 Justice och Real Fathers for Justice.
– Papparättsgrupperna har under många år nappat på den här typen av ovederhäftiga företeelser, för det är det enda de har.
Fathers4Justice i England har en sida med bilder på ”Superhero Dads”.
Foto: Bildcollage
PAS i svenska domstolar
Men papparättsgrupperna är långt ifrån ensamma om att driva PAS-teorin i Sverige. Det finns även PAS-förespråkare som har betydligt större möjlighet att påverka.
På motsvarande sätt som Richard Gardner vittnat i vårdnadstvister i domstolar i USA har exempelvis psykologen Lena Hellblom Sjögren vittnat i Sverige, och intygat att barn ska ha drabbats av PAS. Hellblom Sjögren är ofta också inbjuden som föreläsare, både till föreningar och andra sammanhang. På Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheters (NKMR) symposium/årsmöten brukar Lena Hellblom Sjögren föreläsa om PAS. Hon har även varit föreläsare hos några av landets mansjourer och hon har dessutom samverkat med exempelvis Pappa-Barn, bland annat i Almedalen.
Ibland föreläser Hellblom Sjögren tillsammans med andra PAS-förespråkare, som journalisten, författaren och den anti-feministiska bloggaren Ingrid Carlqvist. Ingrid Calqvist i sin tur har även föreläst om PAS tillsammans med Pelle Billing.
Ytterligare andra som driver PAS i Sverige, både genom föreläsningar och artiklar, är familjerådgivarna Gösta Emtestam och Agneta Svensson. I en artikel i Dagens Nyheter i mars 2003 (”Barn kan fås att hata sin pappa”) beskrev Gösta Emtestam PAS som det värsta som kan hända:
– Det är nästan bättre om pappan dör, säger Gösta Emtestam. Då kan barnet sörja och gå vidare.
”Pillat i rumpan”
Ännu en PAS-förespråkare i Sverige är Hans Carlbring, mindfulnessinstruktör och personlig mentor/coach, som skrivit boken ”Gärningsmammor – eller vårdnads- och umgängestvister i verkligheten” (2010) om sin egen och några andras vårdnadstvister.
”Är det egentligen en vårdnads- eller umgängestvist när den ene föräldern anklagar den andra för att inte se till barnens bästa? Eller ännu värre för våld eller övergrepp? Och sedan vägrar alla former av samarbete kring barnen”, börjar bokens baksidestext.
I boken (och i reklamen för den) citeras familjerättssocionomen och medlaren Mats Rudolphis Dellenäng, som deklarerar skillnaden mellan PAS-manipulation hos pappor respektive mammor. Papporna påstår att mammor är psykiskt sjuka, hävdar Dellenäng.
– När mammor kör med PAS handlar det antingen om att hon anklagar pappan för våld eller att han har pillat lilla Lisa i rumpan.
Irrlära
Men PAS-teorin har också sina kritiker. I höstas ordnade ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) en konferens om PAS för de yrkesgrupper som möter barn i vårdnadstvister. En av de svenska föreläsarna var advokaten Eva Kornhall i Uppsala. Hon arbetar ofta med tunga vårdnadstvister och har sett hur PAS har använts i domstolar i Sverige. Eva Kornhall kallar PAS för en ”irrlära” och påpekar att Richard Gardner i praktiken förespråkade pedofili.
– Han har skrivit otroligt kontroversiella saker om sexualitet mellan vuxna och barn. För mig är det obegripligt hur den här mannen har lyckats få en sån betydelse, framför allt i Sverige, säger Eva Kornhall till Feministiskt Perspektiv.
Fortsättning följer
Just detta – hur PAS-teorin har spritts i Sverige – ska Feministiskt Perspektiv ta upp i flera kommande artiklar. Vi kommer dels att berätta mer om vad PAS-teorin innehåller, och dels se närmare på dem som driver teorin här i Sverige.
Läs även tidigare artiklar om PAS i Feministiskt Perspektiv:
2011-11-11 PAS tystar utsatta barn
2011-11-04 Barns rättssäkerhet försämras