Nyheter

”Använd utbildningskontraktet till att tänka jämställt”

Förslaget om ett utbildningskontrakt stod i centrum när Socialdemokraterna presenterade sin budgetmotion i onsdags.

– Den här budgeten sätter jobben i centrum. Ungdomsarbetslösheten är mycket hög i ett internationellt perspektiv och vi ser att det långvariga utanförskapet ökar. För att få fler i arbete föreslår vi bland annat att personer som lever på försörjningsstöd ges starkare drivkrafter att söka jobb. Vi vill också att det införs utbildningskontrakt för unga arbetslösa som saknar gymnasieutbildning, sade Magdalena Andersson ekonomisk-politisk talesperson i ett pressmeddelande.


Magdalena Andersson. Foto: Magnus Selander

Förslaget innebär i praktiken skolplikt för den som saknar gymnasiekompetens, är under 25 år och arbetslös. För arbetslösa ungdomar som redan har gymnasieexamen vill Socialdemokraterna skapa traineeanställningar. S föreslår också förbättringar för företag och ökat stöd till forskning för att få fler i jobb, rapporterar Sveriges Radio.

Sveriges Kvinnolobby granskade nyligen regeringens vårbudget ur ett jämställdhetsperspektiv och riktade skarp kritik mot att budgeten i stort sett var könsblind.

Angående Socialdemokraternas förslag om ett utbildningskontrakt anser Kvinnolobbyns ordförande Gertrud Åström att det är positivt med riktade insatser till den grupp unga människor som har störst problem att etablera sig på arbetsmarknaden. Det är också positivt, anser hon, att förslaget riktar in sig på det som i ett livsperspektiv kan öppna nya möjligheter: att ha en slutförd gymnasieutbildning.

– Tyvärr har de insatser som hittills gjorts för att minska ungdomsarbetslösheten varit könsblinda, vilket gör att utfallet blir olika för unga kvinnor och unga män. Insatser och pengar till unga människor blir i praktiken huvudsakligen till unga män, konstaterar Gertrud Åström.


Könsspecifikt underlag

I Socialdemokraternas budgetmotion nämns inget om hur utbildningskontraktet relaterar till unga kvinnor respektive unga män.

Sveriges Kvinnolobby har upprepade gånger påpekat att alla budgetinsatser ska analyseras ur ett jämställdhetsperspektiv. Vad gäller utbildningskontrakt för unga menar Gertrud Åström att de som har tagit fram förslaget måste ställa sig frågor som: Vilka är berättelserna om flickor och pojkar som insatsen bygger på? Vilka är jobben som utbildning ska kombineras med och leda till? Finns det en tanke om att bryta könsstereotypa mönster? Den information som ligger till grund för budgetförslag – om till exempel olika gruppers behov – måste vara könsspecifik.

– Den grupp unga som har det mest komplexa och tyngsta utgångsläget är oftast flickor. Men de får mindre resurser än pojkar. I skolan, i arbetsmarknadspolitiken, i vården. Sveriges Kvinnolobby konstaterade i sin senaste granskning av regeringens budgetproposition att det disciplinerande idealet är duktiga flickor, och duktiga flickor kostar inte. Se till att det inte blir fallet även här. Det som görs ska fungera likvärdigt och bra för både unga kvinnor och unga män. Använd utbildningskontraktet till att tänka innovativt och jämställt, säger Gertrud Åström.


Satsning på äldreomsorg i V-budget

I onsdags presenterade även Vänsterpartiet sin vårbudgetmotion. Ett av de centrala förslagen var 23 000 nya utbildningsplatser för unga arbetslösa. Detta ska finansieras av en tillfällig bolagsskatt för de fyra största bankerna.

Vänsterpartiet vill också göra investeringar i kollektivtrafik, bostäder och välfärd – investeringar som ska leda till 120 000 nya jobb. Satsningarna finansieras bland annat genom en återställd krogmoms, höjd skatt för höginkomsttagare samt höjd arbetsgivaravgift för unga, rapporterar Sveriges Radio.

Några förslag i Vänsterpartiets budgetmotion har en tydlig koppling till ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Ett sådant förslag är en särskild satsning på 10 000 fler heltidstjänster i äldreomsorgen. Vänsterpartiet konstaterar att brist på välfärdstjänster av god kvalitet leder till mer obetalt arbete bland kvinnor. Därför är en allmän och säker tillgång till välfärdstjänster är en förutsättning för ekonomisk jämställdhet, menar partiet.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha ett sysselsättningsmål i det finanspolitiska ramverket – ett förslag som inte gick hem hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Vänsterpartiet vill därutöver avskaffa överskottsmålet, samt inrikta den ekonomiska politiken på att åstadkomma hög sysselsättningsgrad. Det sistnämnda är enligt partiet är avgörande för att förbättra kvinnors möjligheter och ställning på arbetsmarknaden.

Miljöpartiet, som presenterade sin skuggbudget förra torsdagen, vill satsa upp till sex miljarder kronor på att bekämpa arbetslösheten bland ungdomar. Detta genom 15 000 traineeplatser, sommarjobb för alla 16-17-åringar samt 5 000 extra platser i yrkesutbildning för unga. Miljöpartiet vill också utvidga sänkningen av tjänstemomsen till att förutom restauranger gälla för reparationer av till exempel kläder, skor och cyklar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV