Malmöfestivalens jämställdhetsarbete går framåt. Av årets sammanlagt 500 egna bokningar framfördes 53 procent av kvinnor och 47 procent av män. Feministiskt Perspektiv ställde tre frågor till festivalgeneralen Karin Karlsson.
I vilken utsträckning har medvetna val påverkat könsfördelningen?
– Att ha en jämställdhetspolicy ger frågan en självklarhet, en given linje och skapar en trygghet i hur vi jobbar. Alla medarbetare har ett tydligt arbetsverktyg att arbeta utifrån. Utåt kan vi på så sätt förhoppningsvis sätta press på till exempel musikbranschen så att det finns en större plattform för kvinnliga musiker.
Vad anser du om kompetensargumentet som ofta får förklara de betydligt vanligare, mansdominerade festivalscenerna?
– När man svarar att det inte finns kvinnliga kompetenta musiker gör man det lätt för sig. Självklart finns de, som bokare måste man anstränga sig. Utbudet i stort har färre tjejer, och ställer man sig frågan varför det ser ut så finns det problem. Jag har sett att det redan i skolåldern inte verkar finnas bra förutsättningar för många tjejer att hålla på med musik. Så ska vi få fram fler tjejer måste vi börja där, analysera fram vilka förutsättningar som måste råda där. Ett mycket bra initiativ är Popkollo.
Att Malmöfestivalen serverade vegetariska alternativ blev en stor mediefråga hela veckan. Är vegetariska val mer provocerande än val som rör könsbalans i dag eller ser du ett samband i motståndet?
– För mig är det inte helt begripligt varför människor blir provocerade av vare sig vegetariskt och jämställdhet. Båda frågorna handlar om hållbarhet, att ge alla möjligheter att existera tillsammans på lika villkor. Genom att bejaka båda dessa alternativ ökar vi ju mångfalden i samhället.