Startsida - Nyheter

Årets fredspristagare uppmanas till nedrustning av kärnvapen

Med anledning av att Europeiska Unionen (EU) i dag har tilldelas Nobels fredspris har 100 vykort skickats till bland annat riksdagsledamöter, EU-parlamentariker och utrikesminister Carl Bildt för att gratulera Europa - världens kärnvapentätaste världsdel. Det här skriver Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) och Svenska Läkare mot Kärnvapen (SLMK) i ett pressmeddelande, vilka även ligger bakom vykorten.

– Vårt budskap är tydligt: årets fredspristagare måste börja arbeta för ett förbud mot kärnvapen och nedrusta, säger Josefine Karlsson från IKFF.

De anser att europeiska kärnvapnen förhindrar EU att driva på en nedrustning samt införa ett kärnvapenförbud. Om kärnvapnen används igen skulle det föra med sig katastrofala effekter på människors hälsa, samhällen och miljön, skriver de.

IKFF och SLMK som tidigare har tilldelats Nobels fredspris ställer sig kritiska till Sveriges roll i nedrustningsfrågan, som de anser alltmer har tystnat. Istället måste trycket på kärnvapenstaterna öka och Sverige borde gå i täten i EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV