Startsida - Nyheter

Argentina visar vägen

Mer än 500 barn kidnappades under juntans tid i Argentina, och utdelades som krigsbyte till barnlösa militärer som har uppfostrat dem utan att berätta för dem att deras riktiga föräldrar dödats och ligger begravda i anonyma massgravar.

Häromdagen träffade jag en man från Uruguay som fick reda på sin identitet förrän han var 24 år. Han berättade om vreden, om sin misstro mot allt och alla, om hans sökande efter släktingar och vänner till föräldrarna, efter personer som känt dem som unga.

Psykoanalytiker och psykiatriker arbetar frivilligt i Argentina och Uruguay med att stödja dessa barn. Enbart 196 av dem har återlämnats till deras biologiska familjer.

Mödrarna på Plaza de Mayo, ”De galna mödrarna” och nu ”Las Abuelas de Mayo”, far- och morföräldrarna till dessa barn, har sammanställt en databas med DNA-prov som länkar samman försvunna dissidenter, deras barn och släktingar som söker dem.

Utan dessa mödrar och mormödrar skulle inte många av dessa barn ha hittats, eftersom barnarövandet inte har prioriterats i rättegångarna mot militärerna i Rio de la Plata. Det har mest handlat om att hitta kvarlevorna av de försvunna, nästan 30 000 människor som fick betala med sina liv för motståndet mot de olika diktaturerna.

Jag frågade min vän varför det var det så viktigt för honom att veta vem han var och hur hans föräldrar varit som unga. Han svarade:


Konfronterade fosterföräldrarna

- Nu har jag sett ett mönster. När jag var barn var det mycket som jag undrade, varför var så jag olik mina föräldrar, de var rätt mörka, jag var mycket ljusare, det fanns inga bilder av min mor som gravid, jag var olik alla mina kusiner, det var så mycket som inte stämde. Så fort jag blev 18 år började jag att fråga runt och till slut sökte jag upp Mödrarna på Plaza de Mayo och bad om att få lämna ett blodprov. Jag berättade inget för mina fosterföräldrar.

- Efter några månader fick jag veta vilket var mitt riktiga namn och att ingen av mina föräldrar fanns vid liv men att de varit uruguayare och att jag hade en mormor i Montevideo. Jag kom hem till mina fosterföräldrar och konfronterade dem, de kunde inte förneka sanningen. De sade att de inte själva deltagit i jakten på dissidenter men att de hade fått ett barn som de länge önskat sig .

Han hade efter konfrontationen flyttat till sin mormor i Montevideo och fått ett nytt namn och en ny identitet. Om fosterföräldrarna ville han inte prata. Han hade klippt av kontakt med dem.


Plan Condor mot oliktänkande

Plan Condor, det vill säga Augusto Pinochets och Henry Kissingers projekt som gick ut på att få Sydamerikas poliser och arméer att samarbeta med varandra i jakten på oliktänkande, gjorde att ingen gick säker. Människor jagades utan hänsyn till medborgarskap och gränser, argentinare och paraguayare fängslades och dödades i Chile och Uruguay, brasilianare dödades i Paraguay, chilenare försvann. Inte ens USA var tillräckligt säkert – den chilenske presidenten Salvador Allendes rådgivare, ekonomen Orlando Letelier, dödades till exempel i Washington 1976.

Uruguay väntar fortfarande på rättvisan och än så länge visar Argentina vägen.

Ana Valdés
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV