Startsida - Nyheter

Att skriva historia

Ett 20-tal personer deltog i Wikipedias skrivstuga förra veckan för att fira Ada Lovelace och göra förbättra könsbalansen bland de svenska biografierna. Pernilla Alexandersson var där. konstaterar att det behövs fler genusmedvetna redigerare och tipsar om hur fler kan bidra.

År 2009 tog britten Suw Charman-Anderson initiativet till ett upprop på nätet. Suw åtog sig att blogga om en kvinna inom teknikens historia som hon beundrade – men bara om tusen andra gjorde samma sak.

Åtagandet kallades för ”Pledge Ada Lovelace” och sedan dess har det varje år utlysts en ”Ada Lovelace Day” som en internationell dag av bloggande för att gemensamt uppmärksamma kvinnor som briljerat inom området teknik. Inom detta område blir det extra tydligt att kvinnors bidrag osynliggörs, deras innovationer blir sällan erkända och deras livsberättelser återberättas inte med samma passion som männens. Ada Lovelace-dagen är därför en dag för att fira Adas och alla hennes kollegors prestationer – berätta deras berättelser.

Så vem var egentligen Ada Lovelace? Historien börjar inte med henne utan hos hennes mor som älskade matematik och var orolig för att dottern, som föddes i London 1815, skulle få faderns, som var poet till yrket, ”flyktiga och poetiskt lagda sinne”. Så hon gav sin dotter en gedigen matematisk och vetenskaplig uppfostran. Ada Lovelace blev en lysande stjärna inom matematik, teknik och maskiner och efter ett spännande liv med både kvinnor och män som mentorer och kollegor så dog hon i cancer 36 år gammal. Hon arbetade med bland annat Charles Babbage som arbetade fram flera maskiner som var föregångare till dagens moderna datorer. Han bad Ada att utöka en artikel han skrivit och hennes resultat med detta har fått Ada Lovelace att bli känd som ”den första programmeraren”. Det sägs också att Babbage bad Lovelace att publicera detta men att hon avböjde med hänvisning till att det inte var lämpligt för en kvinna att göra detta.

Själv är jag mycket intresserad av genus, historia och då specifikt kopplingen till teknik. Så Ada Lovelace-dagarna har alltid intresserat mig extra mycket. Detta år togs initiativet av Wikimedia Sverige att på Ada Lovelace Day, den 16 oktober 2012, ordna en skrivstuga för att förbättra kvinnors representation på svenska Wikipedia. Jag älskar konkreta aktioner där man får se resultat snabbt så jag begav mig självklart med datorn och ett glatt humör till skrivstugan. Där fick jag lära mig att på svenska Wikipedia går det en kvinna på fyra män. Jag fick också lära mig att redigera artiklar och det är oerhört viktigt eftersom det inte är lika många kvinnor som redigerar artiklar som män i Wikipedia (senaste siffrorna är att det är 87 procent män som redigerar).

Resultatet av skrivstugan var att flera nya artiklar om kvinnor inom teknik skapades eller utökades, ett tjugotal. Men trenden ligger kvar, män fortsätter att överrepresenteras i utökade och nya artiklar, det behöver skapas flera hundra kvinnobiografier på kort tid om vi ska se en verklig balans. Men som jag fick lära mig på skrivstugan: på Wikipedia spelar varje litet steg roll och någon annan tar vid där man själv inte räcker till. Men det svaret lämnar mig inte nöjd: vem ska ta vid då intresset inte finns eller då vi är färgade av en snedvriden historieskrivning?

Diskussionerna mellan användarna på Wikipedia har varit intressant, där vissa anser att det är ett omöjligt projekt att få balans eftersom fler män har betytt något i historien. Jag tycker att nivån på denna diskussion behöver höjas, självklart finns det tillräckligt med historiska kvinnor för att förbättra balansen avsevärt. Men då behöver vi fler redigerare som är medvetna om detta vilket gör att det ändå känns hoppfullt: Wikipedia är ju fri för var och en att ändra vilket inte är fallet med en gammaldags tryckt ordbok.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV