Att offra tränaren fungerar inte

Feministiskt Perspektivs avslöjande förra veckan ledde till starka reaktioner och nyheten spred sig som en löpeld genom Sveriges medier.

På lagets hemsida kan läsas att materialet kom från en enskild tränare och att klubben tar kraftigt avstånd från denna sorts språkbruk. Tränaren som författat texten stängs även av för överskådlig framtid.

När Feministiskt Perspektiv i tisdags talade med kanslisten Peter Andersson och berättade att det enligt tränaren inte bara var han som visste om att materialet används svarar han att det i nuläget inte går att bekräfta.

– Jag tänker eller kan, varken säga ja eller nej gällande detta. Vi håller på för fullt att utreda vad som har hänt. Alla sitter i möten hela tiden. Men vi i klubbtoppen hade ingen som helst aning om att sådant här förekom.

Hur ser du på att ordföranden Ulf Sylwander säger i Aktuellt att det är de sexuella anspelningarna som väcker anstöt, ryckt ur sitt sammanhang?

– Det vill jag faktiskt inte kommentera.


Tjejer värre

Peter Andersson berättar också att det inte alls är något ovanligt inom idrott att använda sig av olika namn för att maskera spelsystem för motståndarlagen.

– Man kanske säger, nu spelar vi en Barcelona eller vad det nu kan vara. Men just i detta fall gick det alldeles för långt. Att sätta sig ner och skriva detta… ja det är inte klokt, säger han och skrattar.

Men är det vanligt att man använder sig av kränkande beskrivningar också?

– Nja, men du ska veta hur det låter i tjejlagen. De är tusen gånger värre.

Hur menar du?

– Ja, deras ordförråd, nej usch. Jag vill inte ens ta orden i min mun.

Menar du att tränare i klubbens tjejlag också använder sig av kränkande beskrivningar?

– Nej, men tjejerna själva.

Är det inte skillnad på hur ungdomar i ett lag talar och om en tränare lär ut som i det här fallet sexistiska beteenden?

– Jo, så är det nog men hela samhället måste skärpa till sig.


Utse ett offer

Maskulinitetsforskaren Jesper Fundberg är inte förvånad över det som hänt.

– Jag studsade inte helt baklänges om man säger så. De som vistas mycket i idrottsmiljöer känner nog igen fenomenet. Materialet som använts är enligt mig ett extremt uttryck för något ganska generellt.

Fundberg tycker att det att finns en dubbelhet i den här situationen som han känner igen sedan tidigare. Att man snabbt väljer ut ett offer men sedan inte riktigt förstår själva innebörden av problematiken.

– Det är ju det vanliga. Att utse ett offer. Jag skulle hellre önska att tränaren varit kvar. Att klubben tillsammans med tränaren i lugn och ro sätter sig ner och funderar över hur de kan skaffa sig kunskap och öka medvetenheten. Visst nu ska det göras, men att utmåla ett offer och sedan i panik tillsätta massa utredningar. Nä, det tror jag tyvärr inte räcker.

Jesper Fundberg upplever inte att klubben riktigt är på det klara med varför det blev ett rabalder.

– Det blev ju först uppenbart för dem när reaktionerna kom. Innan verkar det ha varit fritt fram.

Jesper Fundberg är mer förvånad över hur viceordföranden kunde säga ”ja taget ur sitt sammanhang blev det ju fel”.

– I vilket sammanhang blir det här vettigt? Hur tänker de som i lugn och ro kan stå och säga något sådant? Det är ju alla de som står vid sidan om och inte reagerar som gör ett sådant här agerande möjligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV