Startsida - Nyheter

Backkris i svensklägret

I lördags gick landslagsmittbacken Charlotte Rohlins drömmar om OS i krasch. Under seriematchen mellan Linköpings FC och KIF Örebro slet landslagskaptenen av korsbandet i knät och nu väntar månader av rehabträning.

Som om inte det vore nog går Sara Larsson, som bildade mittbackspar med Rohlin i VM, fortfarande skadad och den naturliga ersättaren Stina Segerström (som missade VM förra året på grund av en avsliten hälsena) har pajat axeln.

Landslagets skadelista blir bara längre och längre. Det är klart att Charlotte Rohlin missar OS. Sara Larsson har inte spelat fotboll sedan i slutet av november 2011.

Stina Segerström spelar med smärtan efter två avslitna ledband i axeln. Plötsligt är orutinerade Linda Sembrant, som bara spelade några minuter i VM förra året, och Emma Berglund, som ännu inte spelat något mästerskap på seniornivå, det hetaste backalternativet inför OS.


Ingen backkris

När Feministiskt Perspektiv får tag på Charlotte Rohlin är det en ledsen och nedslagen kapten som vi får tag på.

– Det är skit helt enkelt. Det känns oerhört tungt. Det var ju inte det här man drömde om och tänkte på. Samtidigt är det bara att bita ihop, säger Rohlin och talar sedan om viljan att komma tillbaka:

– Det är det stora, stora målet – att va tillbaka till EM på hemmaplan. Jag kommer jobba stenhårt för det.

Men kapten Rohlin vill ändå inte säga att det råder backkris i svensklägret. Hon lyfter fram backar som Sembrant, Berglund och LdB FC Malmös Malin Levenstad som tänkbara namn inför OS. Hon får medhåll från förbundskaptenen Tomas Dennerby:

– Det är inte så att vi inte har mittbackar. Det finns jätteskickliga spelare. Sembrant, Berglund, Levenstad, KIF Örebros Marina (Pettersson) men också Johanna Frisk. Så det finns spelare men de ska spela ihop sig också. Skicklighetsmässigt räcker de till, men det finns mycket annat som måste vävas in. Man måste veta hur allt från återhämtning till stresshantering fungerar och hitta den rutinen. Rutin är viktigt vid mästerskap, säger Dennerby.


"Gjort mitt"

Undertecknad droppar namnet Jane Törnqvist, som idag spelar i Kopparbergs/Göteborg men slutade i landslaget efter säsongen 2006.

Jane Törnqvist har fyllt 37 år men är ändå inne i sin kanske bästa form någonsin. Ändå har hon inga tankar på att göra comeback.

– Jag tror att Dennerby är klar med mig och att han vet vad han vill ha idag. Jag har gjort mitt i blågult, säger Törnqvist som samtidigt meddelar att detta är hennes sista säsong på fotbollsplanen.

Inte heller Dennerby ser Törnqvist som ett alternativ i OS.

– Jane är en jätteskicklig fotbollsspelare och en väldigt bra back, men det känns som att hon tagit ett steg tillbaka och inte vill vara med längre. Dessutom har hon tappat lite explosivitet och speed.

Då återstår Sara Larsson och Stina Segerström. Sara Larsson säger aldrig rätt ut att hon gett upp tankarna på spel i OS. Men hon är ännu inte tillbaka på fotbollsplanen och tiden är knapp. Tomas Dennerby börjar bli fundersam över om Larsson kommer till spel i OS:

– Vi har inte gett upp, men hon måste komma igång snart, säger han.

Larsson själv vet inte när hon kan spela match igen.

– Jag är ute och springer och tränar teknik. Sen kommer jag att stegra, säger Larsson som sedan låter oss förstå att hon försöker att inte stressa upp sig inför OS. Situationen blir liksom inte bättre om hon stressar och hon vill inte åka på några bakslag för att hon skyndat för snabbt. Samtidigt är hon väl medveten om att det brinner i knutarna:

– Jag är ju inte dum i huvudet, jag förstår ju att det är ont om tid.


Jagar medalj

Stina Segerström har fått klartecken för spel och hoppas finnas med redan i nästa veckas allsvenska match mellan Kopparbergs/Göteborg och Linköpings FC.

Att hon spelar med smärtor är ingen hemlighet. Men hon är inte orolig för att gå in i närkamper med fysiska, tunga spelare som amerikanskan Abby Wambach. Nog för att det kan göra ont, men det är en kortare smärta som hon kan skaka av sig.

– Jag tycker att riktigt köttiga skavsår och blånaglar är en mycket värre smärta att spela med. Det här gör ju inte ont hela tiden. Det går ju över.

Rohlin missar OS, Sara Larssons dröm om spel i London blir allt mer avlägsen och Stina Segerström spelar med smärtor i axeln.

Jane Törnqvist har inga planer på comeback. Vilka blir det då som bildar mittbackspar när Sverige jagar en medalj i OS i London?

Den 25 maj spelar Sverige en landskamp borta mot Skottland. Mittbackarna som tagits ut till den matchen är: Emma Berglund, Stina Segerström, Malin Levenstad och Linda Sembrant.

Troligen är det de fyra som gör upp om en plats i startelvan när Sverige inleder OS-turneringen i London.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV