När Europaparlamentet ändrade laguppställning i halvtid gick kvinnorepresentationen från dålig till sämre. Av 15 toppjobb gick 12 till män och 3 till kvinnor.
– Helt oacceptabelt, säger Olle Schmidt (Fp).
Sedan valet till EU-parlamentet 2009 har den konservative polacken Jerzy Buzek varit talman. Han sitter i den största partigruppen EPP, där bland andra de svenska moderaterna sitter. I tisdags ersattes han av den tyske socialdemokraten Martin Schulz för ett mandat på två och ett halvt år.
Schulz är en frispråkig vänsterdebattör och europeisk federalist. Utanför EU-bubblan är han känd för att ha liknats med en koncentrationslägervakt av den förre italienska premiärministern Silvio Berlusconi, under en hätsk debatt i parlamentet.
Valet av Martin Schulz var i princip färdigt redan 2009, efter en uppgörelse mellan EPP och det största oppositionspartiet socialdemokraterna. Schulz kammade hem 387 av rösterna i en sluten omröstning – fler än de 336 som behövdes för en absolut majoritet. Han lämnar därmed posten som ordförande för den socialdemokratiska gruppen och efterträds av österrikaren Hannes Swoboda.
Schulz blir EU-parlamentets 14:e talman i ordningen. Bara två tidigare har varit kvinnor: fransyskorna Simone Veil och Nicole Fontaine.
I veckan valdes även parlamentets 14 vice talmän. Antalet kvinnor sjönk från fem till tre: italienska Roberta Angelilli, belgiska Isabelle Durant och grekiska Anni Podimata.
– Hur kan någon tycka att det här är rimligt? EU-parlamentet ska vara någon form av spegel av Europa. Det är det så dystert att jämställdheten går i motsatt riktning, säger Olle Schmidt, folkpartistisk ledamot.
Med varje nytt EU-fördrag, och särskilt i och med Lissabonfördraget, har parlamentets makt växt i förhållande till de andra EU-institutionerna. Från att mest ha varit en diskussionsklubb är församlingen i dag en jämbördig lagstiftare med ministerrådet inom de flesta politikområdena.
Olle Schmidt har under sina tio år som ledamot sett EU-parlamentet bli mer ”europeiskt”. Men när det gäller utnämningar av toppjobb är det fortfarande nationella hänsyn som styr. Att bakom stängda dörrar fördela toppjobben mellan de största partigrupperna och de mäktigaste länderna gör att många kvinnor försvinner, tror han.
I stället efterlyser han en öppen process där man inför varje toppjobb inom EU-apparaten föreslår minst en man och en kvinna, exempelvis när medlemsländerna nominerar kommissionärer.
– Jag tar upp det här gång på gång. Men det är inte så att jag förespråkar kvotering, det finns tillräckligt många kompetenta kvinnor i parlamentet som det är.
Trots att talmansvalet var uppgjort redan 2009 så ställde två oberoende ledamöter upp som kandidater, för att tvinga fram en debatt. Det var den liberala britten Diana Wallis och landsmannen Nirj Deva, från den EU-kritiska konservativa gruppen ECR. De fick 141 respektive 142 röster.
Svenska folkpartisterna Olle Schmidt, Cecilia Wikström och Marit Paulsen ställde sig bakom Diana Wallis kandidatur. Men den liberala partigruppens ordföranden Guy Verhofstadt gav henne inte formellt stöd.