Startsida - Nyheter

Bevisningen stärkt i sexskandal vid människorättskommission

Ett expertutlåtande som utfärdats av åklagarmyndigheten i Mexiko bekräftar att två tidigare medarbetare vid den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter, CNDH, utsatts för trakasserier och sexuella övergrepp, och som en följd lider av posttraumatisk stress.

Åtta månader har gått sedan de tidigare medarbetarna anmälde att de utsatts för sexuella trakasserier av Arturo Zárate Vite, då huvudansvarig för kommunikation och projekt vid CNDH. Åtta månader efter påbörjad utredning har CNDH varken uttalat sig eller vidtagit några åtgärder.

Feministiskt perspektiv har tidigare skrivit om hur fallet tystats ner inom myndigheten, vars uppdrag är att säkerställa respekten för mänskliga rättigheter i Mexiko.

I april vände sig de utsatta kvinnorna till åklagarmyndigheten, som öppnade en förundersökning och sammanställt den bevisning som finns, däribland den anklagades handskrivna brev, sms, ljudinspelningar och interna e-post.

Sexuella trakasserier och övergrepp är kriminaliserade enligt den mexikanska brottsbalken och påföljden för trakasserier är upp till 40 dagsböter och diskvalificering från alla former av offentliga tjänster. Vad gäller sexuella övergrepp varierar påföljden mellan 6 och 10 års fängelse och upp till 200 dagsböter.

Nu väntar de utsatta kvinnorna på att den misstänkte ska tas in för röst- och handstilsprover och till förhör.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV