Startsida - Nyheter

Biståndsorganisationer efterlyser konkret handling

Jämställdhet är en viktig faktor för ekonomisk utveckling. Det är huvudbudskapet i World Development Report 2012, som presenterades i Stockholm av biståndsminister Gunilla Carlsson och finansminister Anders Borg i tisdags.

Världsbankens rapport visar att satsningar på kvinnors och flickors tillgång till utbildning, borttagande av hinder mot kvinnors deltagande på arbetsmarknaden och utökade möjligheter till inflytande och medbestämmande påskyndar länders ekonomiska utveckling.

Kunskapen är inte ny, påpekar biståndsorganisationer som Kvinna till kvinna och Kooperation utan gränser. De efterlyser nu konkreta åtgärder från regeringen.

Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna, skriver i en debattartikel att även om det har skett stora framsteg för kvinnor i världen så återstår stora utmaningar. Det gäller bland annat skolgång, tillgång till ekonomiska resurser samt inflytande inom familj och samhälle. Vad gäller inflytande påpekar Lena Ag att det i sammanhanget framstår som "problematiskt att 83 procent av delegaterna på Världsekonomiskt forum som just avslutats i Davos var män".

Hon uppmanar regeringen att satsa på ett långsiktigt stöd till kvinnoorganisationer i världen.

Kooperation utan gränser föreslår att regeringen riktar minst hälften av biståndet till kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV