Startsida - Nyheter

Bitterljuv serieledning

Djurgårdens innebandydamer befinner sig i två olika världar. Samtidigt. Å ena sidan leder de superligan och skördar framgångar på planen. Å andra sidan befinner sig föreningen i ekonomisk kris.

2011 firade Djurgårdens innebandydamer SM-guld. Det glittrade i spelarnas ögon och stoltheten var påtaglig. Lite senare blev de Europas bästa innebandylag och 2012 följde de upp det genom att vinna SM-brons.

I år har målet varit att återta tronen och bli bäst i Sverige. Och det har gått ganska bra, på planen. Nu är det juluppehåll och laget leder serien efter 12 vinster på 14 matcher.

De har den bästa målskillnaden i serien och nyliggen meddelade klubben att Hermine Dahlerus, som räknas som en av de bästa innebandyspelarna genom tiderna, gör comeback i klubben. Men allt är som sagt inte frid och fröjd i Stockholmsklubben.

Bakom de sportsliga resultaten befinner sig föreningen i en ekonomisk kris. Klubben behöver få in 400 000 kronor snarast, annars kan de tvingas gå i konkurs.

– Idag är det bättre än förra veckan, men det är fortfarande jobbigt och vi behöver fortfarande hjälp, säger Djurgårdens pressansvarig Tomas Hedlund när Feministiskt Perspektiv får en pratstund med honom.

Slarvade

Helst vill föreningen få in 1,2 miljoner kronor. För att alla som ska ha pengar ska kunna få dem. Men den akuta krisen handlar om att få in 400 000 kronor, så att de kan klara av de fortlöpande kostnaderna som finns när man är ett elitlag på jakt på ett SM-guld.

Hedlund berättar att Djurgården har haft kontakt med alla fodringsägare och att ingen en så länge bestämt sig för att gå till tingsrätten, något de är taksamma för. Han berättar också att en del skulder är så gamla som två år.

Den gamla styrelsen slarvade och nu får den nya styrelsen ta smällen. Riktigt hur problemen kunde uppstå är svårt att svara på, men Hedlund har några teorier och faktorer som kan spela in:

– Den gamla styrelsen trodde att pengarna skulle komma in. De trodde att bara för att man heter Djurgården skulle sponsorerna komma. Men det är så att det här är damidrott och det är en marginalsport, då går det inte så lätt, säger Hedlund när vi stör honom i julfixandet.

Välkomna

Feministiskt Perspektiv frågar Hedlund hur spelarna kan koppla bort de ekonomiska problemen och prestera på planen vecka efter vecka? Hedlund säger då lite skämtsamt att ”de spelar varje match som om det vore den sista”.

Sedan påpekar han att spelarna har roligt. De älskar att spela innebandy och älskar man det man gör så är man bra på det man gör. I föreningen är det också så att de ekonomiska problemen inte ska påverka spelarna. Spelarna ska spela innebandy, styrelsen ska fixa ekonomin.

Sedan de ekonomiska problemen blev kända har Djurgårdens supporterklubb samlat in 65 000 kronor till innebandyföreningen. Pengar som är oerhört välkomna och behövliga. Men pengar som inte räcker på långa vägar.

Eftersom innebandy är en sport det inte skrivs och snackas så mycket om har vi inte hittat allt för mycket information om detta. Därför får Hedlund chansen att tala helt fritt. och han börjar med att ställa frågan:

– Stockholm gör mycket för sina idrottsföreningar. Men hur kan många andra kommuner ha råd att göra så mycket mer när inte Stockholm har råd?

Hur framtiden ser ut för Djurgårdens innebandydamer är i dagsläget omöjligt att svara på. Men en sak är säker. De går till julvila i serieledning, men med en himla massa ekonomiska bekymmer i träningsväskan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV