Den rådande bostadsbristen i landet leder till att våldsutsatta kvinnor och barn tvingas bo kvar på kvinnojourer. De uppgifterna gick Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbund, SKR, ut med igår i ett pressmeddelande om våldsutsatta kvinnors situation.
Konsekvensen av det här är att jourerna blir fulla och de tvingas avvisa utsatta kvinnor och barn i akut behov.
– Att bo på en kvinnojour är inte en långsiktig lösning för någon, allra minst för ett barn, säger SKR:s ordförande Carina Ohlsson. Ett sådant boende kan enligt henne försvåra skolgången och läkningsprocessen för barnet. Konsekvensen kan även bli att kvinnan och barnet blir tvungna att flytta tillbaka till den våldsamma partnern.
Bristen på hyresrätter och de hårda kraven som hyresvärdar ofta ställer på hyresgästerna försvårar situationen för de redan utsatta. Lösningen på problemet är enligt SKR att kommunerna utformar en handlingsplan för hur de ska lösa bostadsfrågan för våldsutsatta kvinnor och barn.
Förutsättningen för en sådan lösning är att samarbeten mellan kommuner, bostadsbolag och kvinnojourer utformas. Kommunerna bär det yttersta ansvaret för att det här genomförs, men regeringen har i sin tur ett nationellt ansvar för bostadspolitiken och för att se till att det byggs fler lägenheter och finns billiga hyresrätter tillgängliga.