Under det senaste året har Afrah Nasser varit med om stora omvälvningar. Sedan i maj 2011 lever hon i exil i Sverige, men fortsätter att följa, blogga om och försöka påverka utvecklingen i sitt hemland.
Hon har bjudits in till möten och konferenser och knutit kontakt med bloggare och aktivister i hela Mellanöstern och Nordafrika.
– Jag kan se något vi alla har gemensamt. Vi vill ha en bättre framtid. Det mesta som vi vill uppnå kommer vi förmodligen inte att få uppleva i vår egen livstid, utan vi förbereder för nästa generation. Dessa revolutioner inleder en process, säger Afrah Nasser.
Nyligen deltog hon i Oslo Freedom Forum. Där mötte hon bland andra Manal al-Sharif, som inte bara trotsade körförbudet för kvinnor i Saudiarabien utan filmade och lade upp bildbevis på internet. Al-Sharif fängslades och friades först efter en omfattande internationell kampanj som fördömde den orättvisa hon och alla andra saudiska kvinnor utsätts för på grund av kön.
– Ändå är hon fast besluten att fortsätta sin kamp. När jag frågade henne om vi romantiserar våra revolutioner, vår aktivism, om vi på allvar ser någon verklig förändring sa hon att regnet startar med en droppe. Det summerar kärnan i vår kamp, vi är i början på någonting som ska leda till bättre mänskliga rättigheter för kvinnor och män.
Starka röster
Afrah Nasser gör sitt bästa för att vara optimistiskt, trots alla dåliga nyheter hon hör. Och hon tycker inte att det är så svårt när hon tänker på alla djupt engagerade kvinnor, aktivister som är beredda att göra vad de kan, var och en i sin roll, för att åstadkomma förändringar.
– Förändringarna är inte alltid synliga men tro mig, de är engagerade dygnet runt, trots alla svårigheter och de är en stor inspiration för mig. Nu har vi tre kvinnor som ministrar i Jemen och har därmed gått om Saudiarabien. Kampen för politiskt deltagande har pågått länge och nu har vi dessa tre, vilket är ett gott tecken.
Och för Afrah Nasser är det klarast lysande tecknet på styrkan i de jemenitiska kvinnornas röster är fredspristagaren Tawakul Karman, oavsett vilka förbehåll som kan finnas i övrigt vad gäller Karmans parti eller icke-feministiska hållning.
– Enligt mig ligger framtiden för kvinnors rättigheter i kvinnors närvaro i medierna. Om vi ser många kvinnors ansikten från ett land i medierna kan vi bedöma hur väl deras politiska deltagande mår, säger Afrah Nasser.
Något förändrades
Hon erinrar om att kvinnors roll under revolutionerna i Mena-regionen har fått stort utrymme i medierna och stått i fokus för en del av den internationella rapporteringen.
– Det är helt enormt. Jag blev själv helt chockad när jag såg det stora antal kvinnor som protesterade i Jemen. Jag hade inte de patriarkala hindren i min egen familj, min pappa förbjöd mig inte att gå ut, men för majoriteten av kvinnorna i Jemen är det ofta en verklighet. Även om en kvinna ska hälsa på en väninna måste brodern följa med, annars måste hon stanna hemma. Det var en stor överraskning och samtidigt otroligt upplyftande. Milen börjar med ett steg och det här är ett av stegen för våra politiska friheter.
Med tanke på de rådande normerna är Afrah Nasser inte särskilt bekymrad över att kvinnor och män separerades under demonstrationerna.
– Jag är inte säker på vad som har hänt efteråt. Jag har varit i Sverige, men jag har följt de kvinnliga journalister som skriver om vad som händer, de skriver modiga opinionsartiklar och pekar på saker de verkligen vill förändra och diskuterar politiska frågor på ett sätt som inte var lika utbrett före revolutionen. Något förändrades där. Och jag fortsätter själv att skriva och tala på seminarier. Det är viktigt för mig att vara en del av detta underbara nätverk av feminister, journalister och aktivister.
Det är inte lätt för Afrah Nasser att vara borta från sitt land och sin familj och höra alla nyheter om al Qaedas bombningar, om hungern och om drönarattackerna. Men hon bestrider att människor skulle vilja återgå till hur det var före 2011.
– Den förändring vi vill se är värd uppoffringar. Det kanske är att romantisera, men förhoppningsvis får vi se stora förändringar de närmaste åren, och läsa om andra sidor av Jemen och inte bara fruktansvärda rubriker.
Inget fel med kvinnors krav
Just nu fortsätter ett kollektiv av feministiska aktivister med bland andra Sarah Jamal i spetsen på att driva på för ett lagförslag som ska förhindra barnäktenskap. Afrah Nasser har själv stått framför parlamentet med aktivisterna. De uppmanar nu människor att kontakta beslutsfattare och fortsätta att trycka på.
– Eftersom Jemen har uppmärksamheten på sig nu försöker de använda den till att lyfta den här viktiga frågan. Jemen är ett av de fem länder i världen där mödradödligheten är som högst, så det är ett väldigt viktigt steg.
Landets historia bidrar till att hålla Afrah Nassers mod uppe. Jemen blomstrade och hade de bästa levnadsvillkoren under den tid då landet styrdes av kvinnor.
– Tanken på det får mig att känna att det inte är något fel på oss, på att kvinnor vill höja sina röster och ha politiska rättigheter. Om jag romantiserar revolutionens möjligheter för kvinnor är det bra. För att någonting ska bli verklighet måste det visualiseras. Regnet startar med en droppe.