Vittnen och misstänkta förhörs inte regelmässigt, för få förhör hålls med den som anmält och fokus läggs på det enskilda brottet i stället för att se till kvinnans totala livssituation. I en rapport som Brå tagit fram i samarbete med Polisen beskrivs kunskapen om hedersrelaterat våld som ojämn inom Polisen.
— Det är viktigt att polisen ser helhetsbilden i dessa ärenden. Ofta missar de att uppmärksamma att det handlar om hedersrelaterat våld och ställer enbart frågor om det anmälda brottet. Polisen behöver dessutom ha ett öppet förhållningssätt, eftersom kvinnans situation och den brottslighet hon är utsatt för kan se väldigt olika ut, säger Emma Ekström, som är utredare på Brå och har genomfört studien.
Samtidigt är det få hedersrelaterade ärenden som kommer till polisens kännedom, cirka 300 anmälningar på ett år enligt Brås beräkningar. Emma Ekström framhåller därför vikten av samverkan med både myndigheter och organisationer. Och att polisen ökar förtroendet genom ett bra bemötande.
— Kvinnor i de här situationerna har ofta både omfattande och komplexa hjälpbehov som inte bara berör fysiskt skydd. Därför är det särskilt angeläget att Polisen samarbetar med andra myndigheter och verksamheter, säger Emma Ekström.
Brå drar slutsatsen att tydligare rutiner för polisens arbete behövs, liksom utbildning i bemötande och om hur polisen ska hantera utredningar med inslag av hedersrelaterat våld. Därför rekommenderas inrättandet av en nationell resursgrupp som kan bidra till sprida den kunskap som finns i dag.