Brun utan sol är en föreställning som skildrar fem erfarenheter av att växa upp i Sverige som svart kvinna, fem upplevelser som rymmer både likheter och skillnader. Med förhoppningar om att inspirera och öppna upp för tankar och dialog om mångfald påbörjar de nu sin Riksteaterturné.
Föreställningen Brun utan sol, B.U.S! hade på onsdagen premiär på Riksteatern. Det är en fartfylld kabaré som varvar dans och musik med allvarligare personliga anekdoter och minnesbilder. Föreställningen bygger på fem individers olika berättelser om erfarenheterna av att känna sig främmande och samtidigt hemma.
Fransesca Quartey som även är initiativtagare till föreställningen, har tidigare erfarenhet av att skildra sina personliga upplevelser av att vara svart kvinna i Sverige med föreställningen Hot ´n Tot som sattes upp för 17 år sedan. Även det här projektet skapades på Fransesca Quarteys initiativ. Hon säger att Brun utan sol knyter an till föregående föreställning.
Skrattat och gråtit
– Jag hoppas att publiken ska uppskatta den, att den väcker tankar kring det land vi lever i och hur vi tilltalar och behandlar varandra, säger Fransesca Quartey.
Hon hoppas också att de ska inspirera och stärka kvinnor oavsett etnicitet, eftersom diskriminering är något som drabbar alla kvinnor.
Brun utan sol är skapad och framförs av Vivian Cardinal, Gladys del Pilar, Fransesca Quartey, Kayode Shekoni och Blossom Tainton, som både skrattat och gråtit tillsammans under arbetet med projektet. Fransesca Quartey säger att det har varit ett privilegium att få ta del av fyra andra individers berättelser. De har sett både likheter och skillnader i sina erfarenheter:
– Vi har alla olika bakgrunder. Vi har vuxit upp på olika platser i Sverige, men med vissa gemensamma punkter som vi delar, säger hon.
Sverige är naivt
Föreställningens regi står skådespelaren och regissören Josette Bushell-Mingo för. Hon arbetar även som konstnärlig ledare för Tyst teater som är en del av Riksteatern och inriktar sig på scenkonst på teckenspråk. Josette Bushell-Mingo hoppas att föreställningen Brun utan sol ska fungera som en kraft för mångfald och att publiken ska kunna se att Sverige rymmer stora olikheter. Hon upplever dock svenskarnas inställning till frågor om etnicitet och mångfald som komplicerad.
– Sverige är naivt, men Sverigedemokraterna har väckt oss.
Hon berättar att det fortfarande är ovanligt med människor som är bruna utan sol på teaterscenen i Sverige och situationen för dessa ofta är jobbig.
– Vi får inte tappa diskussionen. Det behövs mer kunskap på området och en öppen dialog – vi måste prata med varandra. Som situationen ser ut i dag så diskuterar inte Sverige, säger Josette Bushell-Mingo.
Brun utan sol turnerar med Riksteatern landet runt fram till och med februari 2013 med start i Östersund.