Startsida - Nyheter

Centerkvinnor vill ha tredje pappamånad

Centerkvinnorna har under sin Förbundsstämma röstat igenom en ny barn- och föräldraförsäkring som öppnar upp för att inkludera tredje part och olika familjekonstellationer såsom ensamstående familjer, kärnfamiljer, HBTQ-familjer och bonusfamiljer.

– Vi ökar de icke-överlåtningsbara dagarna från 60 till 90 dagar för att följa den forskning som visar att ett mer jämställt föräldrauttag gynnar samtliga individer inom familjen; kvinnan, mannen, och inte minst, barnet, säger ordförande för Centerkvinnornas föräldraförsäkringsgrupp Catrin Mattsson i ett pressmeddelande.

300 av 480 dagar blir öppna barndagar som kan fördelas fritt mellan vårdnadshavarna eller överlåtas till annan för barnet närstående vuxen, som en bonusförälder, HBTQ-förälder eller mor/farförälder.

– Många av oss är eller kommer att bli föräldrar. Vi har alla varit barn. Därför berör föräldraförsäkringen. Sverige har en fantastiskt generös föräldraförsäkring. Men den måste delas mer jämnt för att inte ge långsiktigt negativa konsekvenser för de individer som nyttjar försäkringen mest, för nuvarande mammor/kvinnor, tillägger Catrin Mattsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV