Startsida - Nyheter

Dags för nästa steg mot sexköp

I veckan startade Sveriges Kvinnolobby en kampanj där de uppmanar 200 svenska företag att införa förbud mot sexköp och besök på porrklubbar samt att kräva porrfria hotell i sina uppförandekoder och resepolicys.
”Det viktigt att vi i Sverige inte slappnar av utan istället tar nästa steg i arbetet mot sexköp”, menar Stephanie Thögersen och Gertrud Åström.

I Sverige finns sedan 1999 en lag som förbjuder köp av sexuell tjänst. Men att köpa sex är inte olagligt för svenskar om sexköpet sker utomlands. Undersökningar visar att den etiska kompassen i högsta grad påverkas av var vi befinner oss. Var trettonde svensk man har någon gång köpt sex och 80 procent av sexköpen sker utomlands.

Nyligen föreslog Centerkvinnorna, Liberala Kvinnor och Kristdemokratiska kvinnoförbundet att sexköp som sker utomlands ska kriminaliseras. Det är ett välkommet förslag som sedan tidigare även framförs av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. I Sverige betraktas köp av en människa i prostitution som en form av våld och ett hinder för förverkligandet av mänskliga rättigheter. Det ska inte vara möjligt att köpa och utnyttja människor. Detta borde gälla var i världen vi än befinner oss.

En tredjedel av svenskars sexköp utomlands sker i samband med resor i tjänsten. Det finns därför anledning för svenska företag att gå i bräschen för att värna mänskliga rättigheter och införa förbud mot sexköp för sina anställda. I veckan startade Sveriges Kvinnolobby därför en kampanj där vi uppmanar 200 svenska företag att införa förbud mot sexköp och besök på porrklubbar samt att kräva porrfria hotell i sina uppförandekoder och resepolicys.

För de flesta företag är det självklart att anställda inte ska ha kontakt med bordeller, sexklubbar eller eskortverksamhet i samband med tjänsteresor. Ändå sker detta. Därför vill Sveriges Kvinnolobby lyfta fram goda exempel på företag som genom aktivt ställningstagande tydliggjort att sexuell exploatering inte är acceptabelt.

Att införa etiska riktlinjer innebär att ta ansvar för mänskliga rättigheter, men också att ge stöd till sina anställda. Många vittnar om att affärskulturen ser annorlunda ut i andra länder, där både porrklubbar och mycket alkohol, är ett vanligt inslag i representationssammanhang. Därför är det viktigt för företag att tydligt tala om hur de anställda ska hantera den typen av situationer.

Vi uppmanar även staten att ta sitt ansvar och införa etiska riktlinjer mot sexköp i de 57 statligt ägda bolagen.

Då 43 procent av svenskarnas sexköp sker på semestern berörs också svenska rese- och charterarrangörer. Ett större ansvar för att motarbeta sexköp som förekommer under arrangörernas resor och ett tydligt ställningstagande mot den sexindustri som är utbredd på många av deras destinationer borde vara en självklarhet.

Just nu pågår en stor debatt om prostitution runt om i Europa. Bland annat har ett Abolitionistupprop bildats vilket samlar över 200 organisationer som verkar för totalt förbud. Den svenska sexköpslagen lyfts fram som ett föredöme. Då är det viktigt att vi i Sverige inte slappnar av utan istället tar nästa steg i arbetet mot sexköp.

Det ska vi göra genom att skärpa lagstiftningen till att gälla svenskar som köper sex i utlandet samt engagera fler aktörer i arbetet. Sveriges Kvinnolobby vill tillsammans med politiken, näringslivet och den breda turistnäringen upprätthålla Sveriges syn på jämställdhet och mänskliga rättigheter genom att också anta etiska riktlinjer i rätt riktning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV