Startsida - Nyheter

De flesta positiva till könsneutrala försäkringar

Under fredagen träder ny EU-lagstiftning i kraft som innebär att nytecknade svenska försäkringar blir könsneutrala. Regeringen har beslutat att i linje med EU-reglerna införa en jämställd prissättning som innebär att kön inte får påverka priset och villkoren för försäkringar.


Kvinnor har förlorat på särbehandling

S-kvinnors ordförande Lena Sommestad (S) anser att förändringen är positiv eftersom den säkerställer att enskilda män och kvinnor ska behandlas lika och inte utifrån hur gruppen kvinnor och gruppen män representeras i statistiken.

– Min absoluta uppfattning är att den är bra – trots att kvinnor i vissa sammanhang kan förlora ekonomiskt på förändringen. Synsättet att män och kvinnor är så olika att de också ska behandlas olika bör inte finnas kvar i modern lagstiftning. Särbehandling efter kön är något som framförallt kvinnor har förlorat på, säger Sommestad.

Ulrika Hagtröm, utredare på TCO, ställer sig även hon allmänt positiv till lagförändringen.

– Generellt är det mycket bra att man inte skapar olika nivå i utbetalningar eller i premier, grundat på medfödda egenskaper du inte kan påverka som kön, etnicitet eller hudfärg till exempel, även om det kan finnas skillnader på gruppnivå, som gör att man löper olika risk att drabbas av sjukdom eller uppnå en högre ålder, säger Ulrika Hagström.

Wiwi-Anne Johansson (V) håller med om att lagförändringen är bra och tror och hoppas att jämställdheten vinner på det.


Ett fåtal kvinnor får det bättre

Gunvor G Ericson (MP) tycker överlag att könsneutrala försäkringar är bra, men säger att ibland behöver insatserna vara olika för att uppnå större jämlikhet.

Ylva Yngveson, chef för Institutet för Privatekonomi på Swedbank, förklarar att könsneutrala försäkringar innebär att det enbart för ett fåtal kvinnor kommer att bli bättre.

– Det är vanligt att kvinnor har livförsäkring och bilförsäkring vilket då innebär att förändringen leder till en något större kostnad. Inte lika många har pensions- eller kapitalförsäkring och inte heller livsvarig utbetalning. Framförallt är det inte så många kvinnor som nytecknar sådana försäkringar i dagsläget då det finns bättre alternativ, säger hon.

Den nya lagförändringen bygger på regeringens ändring av jämställdhetslagen, som tidigare utgjorde ett undantag i lagstiftningen för försäkringar. Undantaget tillät den skillnad i prissättning mellan män och kvinnor, som nu tas bort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV