Delade meningar om lärarnas lönekrav

10 000 kronor mer i lön varje månad. Det kräver lärarfacken av motparten Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i avtalsrörelsen.

Lönelyftet är motiverat, anser Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, med tanke på att lärarnas löner har släpat efter i decennier.

Medellönen för en grundskolelärare med tre till fem år lång utbildning är i dag 26 000 kronor i månaden. "Andra yrkesgrupper med lika lång utbildning som till exempel systemvetare och civilekonomer tjänar ca 10 000 kronor mer i månaden. Det är skillnader som är allt annat än rimliga" skriver Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i en debattartikel i Aftonbladet.

Fackförbundet Visions ordförande Annika Strandhäll har förståelse för lärarnas krav, men menar att även ingenjörer, ekonomer, socialsekreterare och chefer i äldreomsorgen är yrkesgrupper med akademisk utbildning som har berättigade krav på högre lön.

Vision efterlyser ett helhetsgrepp på löneskillnaderna. "Vi kan se att i de yrken, branscher och sektorer där de flesta är kvinnor så är lönen lägre, för både kvinnor och män, än i motsvarande yrken, branscher och sektorer där det jobbar flest män." skriver Strandhäll.

Kommunals ordförande Anneli Nordström anser att såväl lärare som tjänstemän borde satsa på jämställdhetspotter liknande LO:s i stället.

– Att bara komma och säga att de välutbildade är viktigare och ska ha mer än andra grupper tycker vi inte är riktigt schyst, säger hon till dn.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV