Startsida - Nyheter

Den missgynnade mannen?

När PM Nilsson utreder mäns livssituation i förhållande till kvinnor behöver han inte börja från början. Maskulinitetsforskaren Linn Sandberg lyfter fram vikten av att ta till vara existerande studier och inte utgå ifrån myten om att män missgynnas av den jämställdhetspolitik som förs.

Förra veckan tillsatte jämställdhetsminister Nyamko Sabuni en utredning som ska ”beskriva och analysera mäns livssituation i förhållande till kvinnors i dagens Sverige och hur den har förändrats under senare år”. Utredningen ska ledas av journalisten och Newsmill-grundaren PM Nilsson.

Tillsammans med kollegerna Tanja Joelsson, Jeff Hearn och Ulf Mellström har Linn Sandberg skrivit en debattartikel som uppmärksammar den kunskap som redan finns om män och jämställdhet.

– Vi menar inte att det är färdigforskat och färdigutrett, men man kan inte bygga en statlig utredning på den felaktiga åsikten att det inte finns forskning och inte tas politiska initiativ.

– Vi vill också lyfta frågan om vilka män som omfattas. Precis som det finns skillnader i kvinnors villkor är det viktigt att peka på att män drabbas olika och har olika erfarenheter av exempelvis homofobi, diskriminering och rasism, säger Linn Sandberg.

Vanliga missuppfattningar

Hon ser stora möjligheter att ta vara på vad forskningen som redan bedrivs visar. Det handlar bland annat om svårigheterna att prata generellt om män som offer för jämställdhet.

– Det finns en återkommande tendens att prata om att det är en ny manlighet på gång och att män skulle vara missgynnade av jämställdhet och genus. Röster har höjts, till exempel Pelle Billings, om att män missgynnas av den jämställdhetspolitik som förs, och det finns inget i forskningen som tyder på det.

Pelle Billing har svarat på maskulinitetsforskarnas artikel och menar att deras exempel är otillräckliga, och att fler fält än genusforskningen behöver konsulteras. Linn Sandberg konstaterar att hans kritik bygger på en missuppfattning om vad genusforskning är, bland annat misstanken att alla genusforskare har som agenda att göra män problematiska.

Hon påstår inte att regeringen köpt den bilden. Däremot konstaterar hon att ett sådant inslag finns i samhällsdebatten och att ett syfte med debattartikeln varit att uppmärksamma maskulinitetsforskningen på ett bredare sätt.

– Det är viktigt att att en statlig utredning som tittar på män och jämställdhet baseras på forskning och inte på tyckande. Genusforskningen är ett tvärvetenskapligt forskningsfält och inte isolerat från exempelvis medicinsk och biologisk forskning. Den utmaning vi står inför är att se komplexiteten, att kunna se sårbarhet hos män och samtidigt hur män i olika situationer privilegieras.

Motarbetar ojämställdhet

Själv har Linn Sandberg forskat om äldre män och sexualitet och konstaterar att det finns starka könsnormer som får konsekvenser för mäns sexualitet och skapar oro och känslor av otillräcklighet. Det är bara ett exempel som motsäger nidbilden att genusforskning ser män som förövare och går ut på att göra män problematiska.

Hon anser att de som efterfrågar politiska projekt riktade till män också bör formulera vad projekten ska innebära. De initiativ som faktiskt tas bygger på aktivism med syfte att motarbeta ojämställdhet. Ett exempel hon nämner är Frihet från våld, som jobbar med förebyggande insatser för killar och unga män.

– Det finns ju projekt som håller på med män. De kanske inte är vad Pelle Billing vill ha, men det är inte tydligt för mig vilken typ av projekt han efterlyser heller.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV