Startsida - Nyheter

Det levande idrottsmuseet har jämställdhet i fokus

– De som har ett stort intresse för idrottsforskning kan komma hit och använda arkivhandlingarna som finns till förfogande. Vi erbjuder även guidade utställningar och ett bibliotek som innehåller en hel del litteratur i idrottshistoria samt nutidsböcker, säger Anne-Lis Nilsson

Anne-Lis Nilsson arbetar som enhetschef på Idrottsmuseet i Malmö. Man kanske skulle kunna tro att museet tillhörde kulturförvaltningen. Men så är det inte. Det är en satsning från Fritidsförvaltningens sida.

Fritidsförvaltningens huvuduppgift är egentligen att ordna fritidsanläggningar. Det leder ofta till att Idrottsmuseet kommer i efterhand. Med tanke på att det är en relativt liten verksamhet i jämförelse med den andra, genererar detta i mindre resurser för personalen att jobba med.


Män över 70

På frågan ifall de kan styra upplägget på Idrottsmuseet precis som de vill svarar Anne-Lis Nilsson att de är nästintill helt självstyrande.

– Vi har en egen budget och gör i stort nästan vad vi vill. Det är bra på så sätt när vi tillhör fritidsförvaltningen, då de övriga förvaltningarna inte har den kunskap som vi har, och därför är det också svårare att ifrågasätta det vi gör.

– Det är ju lättare att de köper det vi säger när de inte kan argumentera emot. Hade det legat inom kulturförvaltningen kanske Malmö museer hade velat göra en utställning som vi hade velat göra, och då skulle jag kunna tänka mig att de hade vunnit.

Det anordnas frukostträffar sex till åtta gånger per år av vänföreningen Idrottsmuseets vänner. Då får besökare möjligheter att träffa en känd idrottsprofil som pratar.

– Hittills har det mest varit män över 70 år som visat intresse för dessa träffar, men förhoppningen är att även yngre personer och framför allt att kvinnor ska hitta hit.

Om vi tittar på utställningen som gjordes för 20 år sen, så är det inte många kvinnor med. Utställningen består i nuläget av 80 procent män.

– Nu när vi håller på att göra om konstutställningen, vill jag att det ska vara mer tjejer och kvinnor med i den. Deras representationer är oerhört viktiga.

– I föreningen sitter äldre män, med många gamla sportjournalister. De skriver om fotboll och ishockey. Så har det alltid sett ut. Det är jättetufft att tänka om. De är så inbundna i det gamla tänket.


Synas som förebilder

Anne-Lis Nilsson arbetar medvetet med att få in fler kvinnliga författare på museet, då hon själv är ensam kvinna med den kompetensen. Detta tror hon skulle kunna leda till större variationer av böcker med fler ämnen som även attraherar kvinnor.

Hon tror också att mycket skulle förändras på idrottsmuseet ifall besöksgruppen yngre tjejer ökade. Men för att det ska ske, krävs det att fler kvinnor får synas som förebilder.

– Det krävs hårt arbete att förändra gamla strukturer. När jag kom hit var jag ensam kvinna. Nu är det en nästintill jämn könsfördelning och det är dags att den förändringen ska spegla hela Idrottsmuseet. Kvinnor gillar också sport, säger Anne-Lis Nilsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV