Startsida - Nyheter

Ekonomisk kamp att täcka upp för sportredaktionernas brister

Man behöver inte vara särskilt sportintresserad för att märka att många damidrotter lever i stor medieskugga.

Det är till exempel inte ovanligt att gå in på någon av de största sportsajterna och upptäcka att antalet artiklar om kvinnor går att räkna på ena handens fingrar. Därför har det vid sidan av de etablerade medierna vuxit fram sidor drivna av mer eller mindre ideella krafter som skriver om det som de stora sportredaktionerna missar.

Damfotboll.com var ett lysande sådant exempel, men tvingades slänga in handduken för några veckor sedan på grund av det kärva ekonomiska läget.

I dagarna stod det också klart att damhandboll.nu lägger ner. Sajten har varit en aktiv nyhetssajt, men ska nu införlivas i en samlingssida för all handboll i Sverige.


Stort intresse

Hur stort utrymme damhandbollen kommer få på den nya sidan är inte helt klart, den nya sidan har bara varit uppe i mindre än en vecka.

– Jag har ju drivit damhandboll.nu i 13 år och det har fungerat bra. Jag hoppas verkligen att vi inte försvinner på den nya sidan. Det är kanske svårt att få det till 50/50 eftersom det händer så mycket mer inom herrhandbollen med Champions League och så, men 40/60 hoppas jag verkligen på att det blir, säger Jan Wiklund som varit redaktör för handboll.nu.

Det finns dock entusiaster som vägrar ge upp. Susanne Bäck från Göteborg är en av dem. Hon har drivit en egen sida om svensk damhockey i många år.

– Det fanns en sida som hette damhockey.com tidigare. Men så försvann den plötsligt och alla undrade var de skulle ta vägen för att läsa om damhockey. Så då startade jag en egen sida och sedan dess har den bara vuxit, säger hon till Feministiskt Perspektiv.


Sidan är tänkt att fungera som en samlingsportal för alla som är intresserade av damhockey: här samsas artiklar om prova på-dagar med referat från landslagets turneringsresultat.

Blandningen har visat sig populär, det är många som hittar till sidan.

– När jag har mätt har jag haft ungefär 22 000 träffar i månaden. Och jag har haft besökare från 22 länder, så det finns ett stort intresse, säger hon.


Fruktansvärt dålig

Susanne Bäck säljer inga annonser eller får heller inga bidrag till svenskdamhockey.se. Hon beräknar att hon lagt ner ungefär 15 000-20 000 kronor av sina egna pengar sedan starten . Tiden däremot, den går knappt att beräkna.

– Jag skulle verkligen vilja ha lite fler skribenter. Då skulle man kunna skriva mer om hur det är att spela hockey och inte bara ha referat av matcher och sådant. Det tror jag skulle vara jättebra.

Vad tycker du om bevakning av damhockey i traditionella medier?

– Den är ju fruktansvärt dålig. Till exempel kunde man inte läsa om hur det gick för Sverige i Ungdoms-OS i Innsbruck här i vintras någonstans.

Susanne Bäck har varit i kontakt med Svenska ishockeyförbundet för att se om de skulle kunna samarbeta på något sätt.

Intresset har dock varit svalt, trots det enorma arbete hon gör för att lyfta fram sporten.

– De skriver ju mest om landslagen och då skulle det bli fel om de nyheter jag tar fram skulle lyftas fram. Det skulle bli orättvist om tjejerna skulle få mer utrymme, sade de. Men jag tycker det vore jättebra om de kunde putta in allt som rör damhockey på min sida, för det är ju här folk läser.

Vad tänker du om framtiden, kommer din sida att finnas kvar?

– Ja! Den här sidan ska inte få dö ut. Jag brukar säga att än är den sista idioten inte född, så det kommer nog att komma någon som tar över efter mig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV