Startsida - Nyheter

En fotograf som hatar svart

– Detta är ett sorgligt fotografi, säger Bushra al-Fusail och pekar mot en av tavlorna.

Där porträtteras en kvinna bakifrån. Allt är inlindat och instängt. Endast händerna skymtar under invikningarna.

– Jämte sorgen finns det, tycker jag, också hopp i denna bild. Händerna söker finna en väg ut, det finns något här som vill fram och synas, och bli till, säger Bushra al-Fusail.



Bushra al-Fusail, 26 år, är en fotograf som hatar svart. I niqabens Jemen, där den stora majoriteten stadskvinnor skyler kropp och ansikte i svart tyg, ställer hon ut 13 nya och färgglada verk.

– Kvinnor här i Jemen har inget att göra. Mycket få är utbildade, mycket få arbetar utanför hemmet. Det enda vi har att göra är att klä oss. Därför blir tygerna särskilt viktiga för oss, säger hon.

Fotografier av kvinnor i tyll och siden hänger på väggarna. Vissa är inlindade som i bandage, vissa tycks vilja gömma sig. Plötsligt i ett fotografi har en hand hittat en väg fram ur det svarta.



– Med Livets trådar vill jag diskutera kvinnors levnadsförhållanden i Jemen. Jag vill skildra konflikterna som kvinnor möter och hanterar. Den kvinna som söker frigörelse för en synnerligen svår kamp i Jemen. Hon måste slåss mycket och mot många. Hon måste slåss mot föräldrar, syskon, sin farbror, sina kusiner och listan kan göras mycket längre. Det är inte bara en kärnfamilj som lägger sig i. När kampen mot familjen och därtill hela släkten är tagen börjar nästa svåra kamp mot samhället. Jag behöver gråta när jag talar om detta, säger Bushra al-Fusail.

Livets trådar är Bushra al-Fusail tredje utställning och förutom fotografier av beslöjade kvinnor vill hon denna gång också lyfta fram textilier från Jemens marknader.

Vännen Anastasia al-Hamadi, 28 år, är utställningens inredare. Hon har hjälpt till att välja ut tygerna. Olika slags sjalar hänger på väggarna. Det är sjalar som kvinnorna i Jemen faktiskt bär.

– Jemenitiska kvinnor älskar tyger. Och vi använder dem för att skyla oss precis hela tiden. Utomhus bär vi svart och i hemmen älskar vi att klä oss i färg. Ändå är detta första gången vi ställer ut något på temat textilier i Jemen, säger Bushra al-Fusail.

– Egentligen bär kvinnor niqab också i sina hem ibland. Tre familjer kan bo i ett och samma hus. Då måste kvinnorna skyla sig i köket till och med, eftersom de riskerar att andra män än familjens ser dem, säger Anastasia al-Hamadi.



De två berättar att de har velat sammanföra kvinnor och textiler i utställningen för att visa hur kvinnor använder sig av tyger för att berätta om vad de känner och vem de är.

– Kvinnor använder tyger för att visa sin kraft, glädje, nyfikenhet. Men också för att dölja sin sorg, ilska och tristess, säger Bushra al-Fusail.

– Varje fotografi vill berätta om något ur jemenitiska kvinnors vardag. På så vis är fotografierna verkliga. De berättar om verkliga känslor, verkliga liv, verkliga samhällshinder och den verkliga viljan till makt, säger Bushra al-Fusail.

Niqaben är en uniform. Den syftar till att göra kvinnor anonyma. Abayan, eller balton som den oftare kallas i Jemen, är den svarta ”klänning” som hör till dräkten. Bushra al-Fusail säger att genom att blanda två material, och lägga till exempel sammet, spets eller pärlbrodyr till balton, kan man utmärka sig och visa att man är stilmedveten.

– Män tycker att kvinnor ska leva sitt liv i svart, svart, svart. Men vi är många som hellre lever regnbågsliv. Vi klär oss i baltos med färgdetaljer för att på så sätt uttrycka oss, säger hon.



För Anastasia al-Hamadi och Bushra al-Fusail har färg blivit ett politiskt ställningstagande. Därtill struntar de i ansiktsslöjan.

– Vi vill visa att vi tänker friare och är öppna för världen, säger Bushra al-Fusail.

Hon går till en tavla där en kvinna ser ut att skjuta som en raket mot skyn.

– Makt! Detta är makt. Vi vinner slutligen, tror jag, över traditionerna och vi övervinner alla hinder vi kvinnor möter i Jemen. I detta fotografi har vi en kvinna som är stolt över att ta plats. Ljuset sipprar genom henne. En utveckling har skett. Den sker i verkligheten också, säger Bushra al-Fusail.



Bushra al-Fusail och Anastasia al-Hamadi lämnar utställningen som är på Spanska ambassaden i Sana’a. De går till bilen utanför. I grannlandet Saudiarabien arresteras kvinnor som kör bil.

– Här i Jemen får vi i alla fall köra, säger Bushra al-Fusail med ett leende.

Sedan sätter hon sig i förarsätet och vrider om nyckeln.




Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV