Startsida - Nyheter

Kabul-kirurg utan vass kniv

I veckan besöktes Sverige av Anosh Hamta, afghansk läkare och företrädare för nybildade Solidarity Party of Afghanistan, SPA. Partiet erbjuder alternativ till ockupation och talibanstyre, inte minst ur ett feministiskt perspektiv:
– Kvinnor ska vara fria att välja hur de vill leva, studera, arbeta och ha rätten över sina kroppar. Och denna inställning är anledningen till att så många kvinnor sympatiserar med oss.

Anosh Hamta berättar stolt att de flesta av SPA:s medlemmar är kvinnor.

– I vårt partiprogram värnar vi om villkorslös jämställdhet för män och kvinnor. Vi tycker att allt en man gör, ska en kvinna kunna göra också. Kvinnor ska vara fria att välja hur de vill leva, studera, arbeta och ha rätten över sina kroppar. Och denna inställning är anledningen till att så många kvinnor sympatiserar med oss.

SPA ser västvärldens militära ockupation av Afghanistan som det största hindret för att landet ska kunna uppnå demokrati, välfärd och fred. SPA kallar sig inte ett vänsterparti utan ett nationellt demokratiskt sekulärt parti som kämpar för frihet och verklig demokrati, befrielse från utländsk ockupation, social rättvisa och jämställdhet.

Mobiliserar unga

Anosh Hamta berättar att hans parti fungerar som en folkrörelse och satsar mycket på upplysning, anordnar studiecirklar, jobbar mot analfabetism och försöker med sina små resurser att höja medvetenheten hos folket.

– Demonstrationer är ett verktyg vi har för att informera folk, nå dem på gator och torg och tala om de alternativ som finns för afghanska folket.

Under de senaste månaderna i flera städer i Afghanistan har SPA anordnat stora demonstrationer mot regeringen och mot USA ockupationen. Protesterna uppmärksammats av en del internationella medier. SPA kräver omedelbart slut på Natostyrkornas militära närvaro. På bilder och videofilmer från demonstrationerna syns det tydligt att SPA mobiliserar unga och bland dem många kvinnor.

En del av de kvinnor som deltar i era demonstrationer bär burka, även om de flesta inte gör det, varför?

– Det stämmer. Men många av deltagande män också döljer sina ansikten. Folk är helt enkelt rädda för repressalier. En del kvinnor använder burka för att kunna vara anonyma. Flera av SPA:s medlemmar greps efter de senaste stora demonstrationerna och har fått dödshot.

Hur många medlemmar har ni?

– Vi behövde 10 000 medlemmar för att kunna registrera partiet men vi hade redan 20 000 namn och i dag gissar jag att det är runt 30 000 afghaner som stödjer Solidarity Party. Partiet är i opposition till Karzai-regeringen och anser att den styrande USA-stödda makten är korrupt och inte agerar i Afghanistans intresse.

Tio år har gått sedan USA och Natos trupper attackerade Afghanistan på jakt efter terrorister. Inte alla i det afghanska samhället och i väst håller med dig om att detta var det sämsta som kunde hända. Många säger att det ändå är bättre nu i jämförelse med de mörka åren av talibanstyre. Nu kan kvinnorna gå ut, flickor går i skolor. Vad säger du till dem?

– Amerikaner motiverade ockupationen med ”demokrati för Afghanistan”. Men demokrati utan självständighet är ett tomt ord. Demokrati kan inte åstadkommas utan social rättvisa, utan säkerhet. Vad innebär demokrati när 60 procent av afghanska samhället lever i total fattigdom, när bara 50 procent av befolkningen har tillgång till dricksvatten och människor lever i missär medan en mindre krets av makthavarna som håller med ockupationsmakten blir allt rikare för varje dag, säger Hamta.

– Hur kan man tala om demokrati när 65 miljarder dollar i bistånd hamnar på korrupta ledares bankkonton medan mina patienter dör varje dag av bristen på enkel medicin och utrustning på huvudstadens sjukhus. När kniv och kirurgisax är så slitna så att man inte kan operera en döende patient? När en sjuksköterska i Kabul tjänar 150-180 dollar i månaden och hyran är 200 dollar.

Men har åtminstone kvinnorna fått det lite bättre, lite friare, nu i jämförelse med för några år sedan?

Hamta förklarar tålmodigt att det som man ser i media är långt ifrån den sanna bilden av landet i övrigt.

– Afghanistan är inte bara några skyddade områden i Kabul. Förändringarna är marginella och kosmetiska. I Kabul kan man se få kvinnor på gator och arbetsplatser. Några går på universitetet. Men bortsett ifrån ett par stora städer syns knappast någon kvinna på arbetsplatser i andra delar av landet. Många av de skolor som öppnades för flickor i början är nu stängda på grund av bristen på säkerhet. Våldet mot kvinnor i landet har inte minskat. Ett färskt exempel är det den unga kvinnan som våldtogs och när hon gick till polisen för att anmäla brottet våldtogs av polismästaren.

Enligt Hamta har förhållandena blivit ännu sämre i landet i övrigt. Han menar att det nuvarande styret med stöd från USA, är ett av världens mest korrupta. Mycket av landets rikedomar och biståndet som kommer in från omvärlden hamnar i krigsherrarnas fickor. Att både krigsherrar och talibaner nu är integrerade i det nya styret, med amerikaners godkännande, understryker Hamta som ett stort problem. Han menar att det amerikanska stödet för krigsherrar och talibaner leder till att deras maktpositioner i det afghanska samhället stärks och försvårar den kamp mot fundamentalism SPA ser som sin största uppgift, vid sidan av kampen för självständighet.

– Det afghanska folket har inte fått någonting av det som enligt ockupationsmakterna skulle leda till befrielse från talibaner, fundamentalism och misär. Istället berövades Afghanistan sin suveränitet. Amerikaner kommer aldrig att lämna Afghanistan, utan behåller sina permanenta militära baser även efter 2014, befarar Anosh Hamta.

– År 2001 hade opiumodlingen i landet minskat nästan till noll. I dag, efter tio år av tal om utveckling och demokratisering och under amerikanska soldaters närvara producerar Afghanistan 90 procent av världsmarknadens narkotika. Afghanistan toppar listan på världens mest korrupta länder. Våldet mot civilbefolkningen härjar. 65 miljarder dollar i bistånd har kommit in i landet och västvärlden har under tio år talat om återuppbyggnaden av Afghanistan, fast ingenting investerats på infrastruktur. Inga industrier byggdes, inga försök gjordes att sätta igång jordbruket, vi fortfarande köper el från grannlandet Turkmenistan, de flesta regioner saknar el. Inga jobb har skapats för unga. 50 procent av de unga männen är arbetslösa. Om man delade ut detta enorma belopp bland afghanska medborgare skulle varje familj på 5–6 personer får 20 000 dollar var. De skulle säkert bygga upp landet mycket bättre!

Anosh Hamta från Solidarity Party of Afghanistan var på besök i Stockholm på inbjudan av Vänsterns internationella forum.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV