Prenumerera

Logga in

Nyheter

Protest om mer än en film

Den film som anses häda islam, och vars ursprung har ifrågasatts, har lett till våldsamma protester i Egypten, Libyen och Jemen. I tisdags dödades den amerikanska ambassadören i Libyen och tre medarbetare vid ambassaden och fortsatta protester pågår på flera håll. Tanya Holm rapporterar från Sanaa, Jemen.

Ett par tusen demonstranter samlades utanför amerikanska ambassaden i Sanaa igår, torsdag den 13 september. De ville protestera mot den amerikanska lågbudgetfilm där profeten Muhammed framställs som en krigare och pedofil. De sade att det skulle vara en helt fredlig protest, till skillnad från vad som hände i Egypten och Libyen. Två mindre grupper bröt överenskommelsen om att inte använda våld. De försökte ta sig in på ambassaden. Soldater svarade med tårgas och skott.

– Jag är rädd, säger 14-årige Abdallah.

Han tittar ut genom ett gallerförsett källarfönster i sitt hus intill den amerikanska ambassaden i Sanaa. Utanför springer folk från tårgasattacker. Jemenitiska militärer har batongerna höjda och är redo att slå den som inte är snabb nog eller den som fotograferar dem. Det som skulle vara en fredlig demonstration övergick i våldsamheter när ett tiotal män sökte storma ambassadbyggnaden.

Männen kastade sten och molotovs. Några tog sig förbi de första vakterna. ”Död åt USA” ropade vissa. Några passade på att stjäla stolar och fläktar. Bilar i området brändes. Säkerhetsstyrkorna vid ambassaden svarade med arresteringar, tårgas och varningsskott.

Senare på eftermiddagen och kvällen återvände grupper till amerikanska ambassaden i Sanaa. Fyra sägs ha dött, drygt 30 skadats, när nya försök gjordes att storma ambassadbyggnaden.

Har vant sig

Gaslukten hittar förbi gardinen och kommer in till Abdallah. Muhammed, 13 år, sitter intill. Han säger att han bodde i Hasaba i Sanaa när militär och klanmän krigade mot varandra under förra året. Han minns granatattacker, bränder och konstant skottlossning.

– Jag är van. Jag blir inte rädd längre, säger han till Abdallah som sitter tyst.

Muhammed berättar att han var med under dagens demonstration.

– När jag hörde att amerikanerna gjort en film som förolämpar profeten bestämde jag mig för att gå med demonstranterna. Jag var med från åtta på morgonen, säger Muhammed.

Muhammed har inte sett filmen eller trailern. Men de äldre killarna har berättat om den för honom. Han säger stolt att han tänt eld på en bil.

– Ambassadören bor i närheten och vi brände hans bil i morse innan vi fortsatte till ambassaden, säger han.

Muhammed är inte helt säker på att det var just ambassadörens bil. Andra sade så. De hade sett utlänningar gå ut ur bilen tidigare. Men för Muhammed är det viktigt att visa att det inte är okej att förolämpa profeten.

Kränkta av filmen

Tvärtemot Muhammed tycker Atiaf al-Wazir, forskare och feministisk aktivist, att dagens protest är oviktig.

– Jag begriper inte att vi protesterar mot en film när vi har så mycket mer allvarliga saker att ta itu med. Oskyldiga människor har för bara ett par dagar sedan dött i amerikanska drönattacker här i Jemen. Borde vi inte demonstrera mot det istället, undrar hon.

Nyfikenheten tog dock över och Atiaf al-Wazir tittade förbi protesten där en överhängande majoritet är män. Men ett par kvinnor finns bland demonstranterna.

Nasrin al-Huwaydi och Iman Ali är politiskt oberoende demonstranter som gick från Förändringens torg till ambassaden under förmiddagen. Förra året protesterade de mot regimen och för mänskliga fri- och rättigheter i Jemen. På frågan varför det nu är viktigt att protestera mot den amerikanska lågbudgetfilmen svarar Nasrin al-Huwaydi följande.

– Vi jemenitiska ungdomar har kommit hit för att vi känner oss kränkta av denna film. Vi respekterar andras religion och kallar fredligt på dem att respektera vår, säger hon.

– Vi ungdomar är trötta på allt som USA gör mot oss. De bombar vårt land med drönare och bestämmer över Jemen, nu förolämpar de också vår profet. Det räcker. Någon gång måste man reagera, säger Iman Ali.

Avancerad förståelse

Liksom andra demonstranter menar de att det är svårt att samla en bredare grupp människor i en bredare protest mot USA:s politik i Mellanöstern. Många jemeniter är förbjudna av sina partier och organisationer att delta i sådana protester. Vissa är rädda för eventuella repressalier. Men profeten vill och kan alla försvara, säger de. De resonerar att dagens protest är ett första steg. Det kan leda till att människor vågar protestera mot västerländsk inblandning i Jemens politiska angelägenheter, säger de.

För bara tre dagar sedan prisade den amerikanske ambassadören, Gerald M Feierstein, den Jemen-amerikanska relationen.

– Vid detta specifika tillfälle är USA och Jemens relation bättre än någonsin, sade han.

Om drönattackerna som i alla fall ett par av demonstranterna uttrycker en mycket stark kritik mot sade han följande.

– Våra egna analyser och den information som vi får från människor som gör vetenskaplig röstförrättning visar att människor har en betydligt mer avancerad förståelse av drönprogrammet, sade Gerald M Feierstein.

Handlar om suveränitet

Avståndet mellan USA:s främste representant i Jemen och demonstranterna ter sig nämnvärt.

– Ambassadören vägrar visa verkligheten. Vi ungdomar menar att det är USA:s ambassadör och politiska elit som styr Jemen, säger Nasrin al-Huwaydi.

– Som revolutionärer hatar vi detta. Fjolårets revolution handlade om att återta Jemens suveränitet. Dagens demonstration handlar också om detta. Den handlar inte bara om filmen, säger Iman Ali.

När demonstranterna tvingats bort från ambassadbyggnaden samlas grupper på gatorna omkring.

Hem till Abdallah kommer ytterligare ett par killar som varit ute. En efter en säger de som Muhammed att de inte är rädda. Men Abdallah står upp för sig själv.

– Dessa tonåringar säger att de är orädda. De kanske är det. Men jag är i alla fall rädd för det som händer, berättar han.

En uppföljande demonstration är planerad till efter bönen på fredag eftermiddag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV