Sent på kvällen den 4 december kom nyheten om Nasrin Sotoudehs seger över myndigheterna i Iran. Reseförbudet som utfärdades för hennes dotter upphävdes. Återigen har den iranska advokaten och kvinnorättskämpen visat styrkan i protesten och gett förnyat självförtroende till en tillbakapressad kvinnorörelse.
Nasrin Sotoudeh har nu fått träffa sina barn och sin make och börjat äta efter 49 dagars hungerstrejk. Maken Reza Khandan tackad alla som visat sitt stöd för Sotoudeh.
Stödet för Nasrin Sotoudehs krav och rätt att träffa sina barn har varit uppmuntrande stort bland såväl iranier som internationellt. Demonstrationer hade planerats runt om i hela världen inför den kommande helgen, bland annat i Stockholm. Dessa kunde nu ställas in.
Återigen har människorättsadvokaten och kvinnokämpen Sotoudeh lyckats att med sitt motstånd ge näring till kvinnorörelsen att återta sitt självförtroende – trots enorma repressalier och allvarliga hot. Oron för Sotoudehs liv, sedan hon gjort klart för alla att hon inte skulle avbryta sin hungerstrejk utan att uppnå sina krav, ledde till att kvinnorättsaktivister från olika grupper i Teheran bestämde sig för att agera och protestera offentligt trots risken för arrestering. De samlades utanför olika myndighetsbyggnader i Teheran och krävde att Sotoudehs krav skulle erkännas och bemötas. Detta tillsammans med internationella de påtryckningarna tvingade till slut regimen att ge upp.
Även om Sotoudeh fortfarande sitter fängslad har hon visat att det är hon som sätter agendan och inte de som håller henne fängslad. Hon använder sig av det enda hon äger i fängelset, det vill säga sin egen kropp och satsar sitt liv för sina krav.
I tider då iranier lider av posttraumatiska politiska depressioner efter den misslyckade revolten 2009 har Sotoudehs motstånd och beslutsamhet ingjutit mod, uppmuntrat och verkat inspirerande.
Den 12 december utdelas Nasrin Sotoudeh Sakharovpriset som hon delar med iranska filmaren Panahi. Ingen av dem kommer att kunna närvara vid ceremonin.