Under torsdagen tar Ewa Cederstam emot Dorispriset och ikväll visar SVT hennes uppmärksammade dokumentärfilm Våga minnas som handlar om Ewas egna upplevelse av en våldtäkt. Vi frågade Eva Cederstam hur det känns:
– Såklart är jag jätteglad för Dorispriset! Det betyder väldigt mycket för mig. Framför allt eftersom produktionen av Våga Minnas kostat en hel del själsligt. Att våga glänta på locket och börja prata om våldtäkten jag utsattes för för 25 år sedan är både något av det svåraste och kanske mest intressanta jag någonsin gjort som filmare.
Du får priset i första hand för filmen Våga minnas - vad betyder den filmen för dig?
– Som jag tänker är det viktigt att vi lyfter upp det personliga, för det är politiskt. Vi lever i en demokrati. Och trots det har vi över 6000 anmälda våldtäkter årligen i Sverige. För mig är det helt vansinnigt att detta fortgår. Att vi som samhälle på något sätt "accepterar" de våldtäkterna, alla dessa människors lidande, och alla de drabbade s anhöriga och vänner. Men också vad detta kostar ett samhälle. Att förvara våldtäktsmän, i fängelse, och vad det kostar i terapi för alla. Jag tänker att det är hög tid att ta frågan om våldtäkt ett steg framåt. Vill vi har färre våldtäkter måste vi först kanske börja orka lyssna till gärnings männen – de dömda förövarna. Det är extremt viktigt för att kunna komma vidare. För att förhindra våldtäkt tänker jag.
Malmöfödda Ewa Cederstam är dokumentärfilmare och filmfotograf. Hon stod bland annat bakom fotot till den uppmärksammade Armbryterskan från ensamheten. Hon har också regisserat den prisbelönta filmen Kvinnans plats som har visats på över 30 internationella filmfestivaler. 2006 regisserade hon filmen Fast eller flytande tillsammans med konstnären Åsa Maria Bengtsson.
Just nu arbetar Ewa Cederstam med flera nya filmprojekt:
– Som producent arbetar jag med en ny film, Om skogen – den svenska modellen. Hur det ser ut i Sverige just nu, hur mår skogen? Och hur ser det ut i resten av Norden? Och jag är fortfarande nyfiken på vem männen som våldtar är. Och så har jag börjat filma en ny filmidé: Jag och mina Hallelulja Släktingar. En film som tar avstamp i vår kristna kontext. Varför pratar vi så mycket om muslimer och Islam? Och varför tittar vi så sällan in på vilka är vi själva? Vad spelar den kristna religionen för roll i dagens svenska samhälle? Det är några av de frågor jag vill undersöka och försöka få svar på i en kommande film.
– Jag är också ute på en nationell samtals turné med Våga Minnas där jag möter publiken med visning och samtal. Det är underbart att få möta en engagerad publik och jag hoppas filmen kan få visas och debatteras länge ännu.
Prisceremonin för Årets Doris äger rum på Bio Roy i Göteborg torsdagen 11 oktober. Klockan 18.00 visas filmen Våga minnas och därefter tar Ewa Cederstam emot priset. Kvällen fortsätter med en hyllning till Ewa Cederstram med en retrospektiv av ytterligare fyra av hennes tidigare filmer. Kvällen arrangeras i samarbete med LadyBug Festival.