Klasskillnader spelar en stor roll i utnyttjandet av föräldraförsäkringen. Det var panelen överens om vid den diskussion Miljöpartiet ordnade kring föräldraskap och jämställdhet. Men är den jämställda familjen liktydig med hög utbildning och medelklass?
Bilden av dagens man är inte entydig. Därför anordnade Miljöpartiet en diskussion kring ämnet ”Jämställda pappor och hårt arbetande familjefäder”.
Samtliga i panelen var överens om att klasskillnader har betydelse. Forskning pekar på att det är medel- och överklassfäder som mest använder sig av föräldraförsäkringen.
Arbetarklassen, som har en lägre ersättning, tar ofta det säkra före det osäkra med resultatet att det blir mamman som tar ut den mesta tiden.
– Detta är en av anledningarna till att Miljöpartiet vill ha en tredelad föräldraförsäkring.
Vi ser det som en praktisk lösning på en problematiskt fråga. I dag är det en alldeles för låg procent av pappor som utnyttjar ut den. Vi är inte nöjda det ska inte stanna vid detta. Den sista delen ska kunna användas fritt. Det är viktigt att man öppnar upp för andra familjekonstellationer som lagstiftningen inte tar hänsyn till, sade Helena Hellstöm Geftert.
Men Lars Jalmert ansåg att det var en feg uppdelning.
– Vi måste ha en individualiserad föräldraförsäkring. En familj består i dag av flera föräldrar och då ska den delas på hälften. I en tredelad försäkring är risken att det blir mammorna som kommer att ta ut två tredjedelar av den. Det är ännu en kvinnofälla. Sedan måste vi ha en ny definition av föräldraskap. Det är de sociala föräldrarna som är viktiga. Inte de biologiska. Då kan man retas lite med KD och säga att detta är verklighetens föräldrar.
Lars Jalmert hävdade att Göran Persson fegat ur angående föräldraförsäkringen och Lena Sommestad, som satt i publiken och är för en delning rakt av, nickade instämmande.
– Jag tror att Sommestad är för en delning rakt av men att partiet inte är det, sade Lars Jalmert, sade han till Feministiskt Perspektiv efter seminariet.
Joa Bergold, välfärds- och jämställdhetspolitisk utredare på LO anser också att en tredelad föräldraförsäkring kan vara början på en försäkringsreform.
–Sedan 2004 har LO ett beslut att arbeta för en tredelning av föräldraförsäkringen.
Vi vill gärna fortsätta och komma vidare i detta, säger hon.
Joa Bergold ombads också att säga något om frågan om arbetstidsförkortning.
– LO driver inte aktivt frågan om sex timmars arbetsdag. Jag tror att detta är en reform som skulle ha betydelse. Men jag är inte så övertygad om det som en jämställdhetsreform, om vi nu förstår jämställdhetsreformers syfte som att förändra strukturella relationer mellan män och kvinnor.
Mehmet Kaplan passade på att såga jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och Nina Larssons förslag om att begränsa föräldraförsäkringen för barn som kommer till Sverige efter tre års ålder.
– Det utgår ifrån att invandrarkvinnor vill vara hemma med sina barn. Som om de inte hade några önskningar om att få komma ut i arbete, sade Mehmet Kaplan.
Lars Jalmert instämde, och pekade på att hela familjepolitiken är ett slag mot alla kvinnor.
– Titta bara på vårdnadsbidraget. Det är ju urdåligt. Framförallt för invandrarkvinnor.