Det blir en hel del feminism – och feminister – på Socialistiskt Forum i Stockholm i år. Bland punkterna märks såväl hatet mot feminister, kränkta vita män, feminismen i konsten men också sex timmars arbetsdag, rätt till heltid och generell systemkritik.
Årets upplaga av Socialistiskt Forum i Stockholm innehåller en hel del feminism. Även på de punkter som inte handlar om feminism dyker det upp feminister. Bland föreläsare och debattörer märks etablerade feminister som Gunilla Thorgren, Nina Björk och Gertrud Åström men också nya ansikten som Kawa Zolfagary och Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson.
Men Hanna Holmer ur arrangörsgruppen är osäker på om det är mer feminism än vanligt är bara mer punkter generellt:
– Om det är så så tror jag det beror på att medverkande organisationer ser att det behövs, att det är ett nödvändigt perspektiv och att det är viktiga frågor att lyfta. Feminism är också något vi arrangörer jobbar aktivt med och vi är måna om att det finns med och genomsyrar hela arrangemanget. Jag tror dock inte att det är så mycket mer uttalat feministiska programpunkter än vanligt på årets forum jämfört med tidigare.
Programpunkterna styr de arrangerande organisationerna själva över, men därmed blir även urvalet av medarrangörer viktigt:
– Kanske är det så att feminism och intersektionalitet generellt sett är en tydligare utgångspunkt i dagens vänsterpolitiska samtal? Det är också viktigt att organisationer som Varken hora eller kuvad, Interfem, No Border, Sveriges kvinnolobby och Svenska kvinnoförbundet för fred och frihet är med och arrangerar seminarier på forumet.
Aktualla frågor och klassiska
Bland programpunkterna märks aktuella ämnen som Hatet mot feministerna, där Maria Sveland samtalar om sin kommande bok med Kawa Zolfagary som nyss kommit ut med omtalade Vita Kränkta män, under ledning av Moa Elf Karlén eller frågeställningen Konst och politik eller politik och konst? där Andrea Edwards, skådespelare, aktuell med SCUM-manifestet samtalar med Gunilla Sköld Feiler, konstnär som driver galleriet Tegen 2 under ledning av Frida Röhl , konstnärlig ledare på teater Tribunalen.
Hanna Holmér har svårt att välja ut några höjdpunkter på Forumet:
– Det finns många feministiska seminarier som jag tror kommer bli riktigt spännande. Jag ser fram emot diskussioner om allt från kvinnobilder i reklam, jämlik vård i
praktiken och systemkritik till feministhatet, kvinnor i arbetarrörelsen, feministisk praktik i en högervriden värld, feministiskt stadsplanering och rätten till heltid som jämställdhetsfråga, svarar hon diplomatiskt.
Feministiskt Perspektiv på Socialistiskt Forum
Under rubriken En riktig kvinna samtalar Tove Liljeholm, redaktör Röd Press, med feministiskt Perspektivs redaktionschef Jenny Rönngren som för dagen också representerar det mediekritiska nätverket Allt är Möjligt med och Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson. Frågan är vad som händer när de enda kvinnor vi ser i reklam är retuscherade enligt rådande ideal, när multinationella företag som IKEA offrar jämställdheten på kommersens altare?
Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt medverkar vid ett samtal om vad som är vänstertidningens uppgift tillsammans med Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan 6F och Ida Gabrielsson, vänsterpartiet under ledning av Flammans redaktionschef Anne-Li Lehnberg.