De franska feministerna var mycket pådrivande och aktiva inför valet i maj tidigare i år. Bland annat genom nätverket Osez le féminisme, Våga feminismen, som velat återuppväcka såväl begreppet som en rad realpolitiska krav. Kampen ledde dem ända in i parlamentet. Feministiskt Perspektiv träffade Caroline de Haas, politisk rådgivare åt nytillträdda kvinnorättsministern.
I slutet av förra veckan var Frankrikes nytillträdda socialdemokratiska Kvinnorättsminister Najat Vallaud Belkacem på Sverigebesök. Hon var bland annat här för att studera den svenska förskolan och sexköpslagen.
I hennes följe fanns en av Frankrikes mest namnkunniga feminister: Caroline de Haas. Efter att ha verkat som aktivist med feministisk organisering, bland som grundare till nätverket Osez le féminisme – Våga Feminismen! – och initiativtagare till ett omfattande upprop mot sexism efter Dominique Strauss-Kahn-affären, har hon klivit rakt in i politiken.
– Belkacem ringde mig 12 minuter efter att hon tillsatts som minister, berättar de Haas under en morgonfika strax efter att hon skypat med Gunilla Ekberg, regeringens sakkunniga inom människohandel och prostitution, och strax före ett möte med Stephanie Thögersen på Sveriges Kvinnolobby och senare Stina Svensson från Feministiskt Initiativ och Lena Sommestad från S-kvinnor. Med en enkel manöver taggas vi i tur och ordning via twitter och på så sätt hinner Caroline de Haas organisera lite av feministsverige på mindre än en minut.
– Sociala medier har varit viktiga för den franska feminismens reorganisering. Uppropet mot sexism efter de slarviga och aningslösa utspelen till Dominique Strauss-Kahns försvar samlade mer än 30 000 underskrifter på bara några dagar.
Som politisk rådgivare åt kvinnorättsministern ser den feministiska dagordningen delvis annorlunda ut:
– Sedan Najat Vallaud Belkacem tillträdde har vi bland annat utbildat de övriga departementen i jämställdhet. Eller vidareutbildat, som vi säger, berättar de Haas som också kan konstatera att det är första gång på 26 år som Frankrike har en kvinnorättsminister.
En av anledningarna tros vara vad som kallats den feministiska våren i vilken bland andra organisationen Osez le féminisme varit drivande.
– Inför valet 2012 samlade vi oss och reste en rad politiska krav, bland annat på politisk representation och aktion mot våld mot kvinnor.
de Haas har konkreta och snabba frågor. Hon undrar exempelvis exakt hur lång smekmånaden var för Feministiskt Initiativ och hur många sängplatser det finns för våldsutsatta kvinnor i Sverige. När jag inte kan svara på det googlar hon snabbt fram Roks och bestämmer för sig för att besöka dem på vinst och förlust under en håltimme.
– I´ve got a busy day, konstaterar hon innan hon slänger sig in i en taxi.
Senare under dagen framgår av Roks facebook-sida att de haft besök av Caroline de Haas, politisk rådgivare åt den franska kvinnorättsministern.