Startsida - Nyheter

Feministisk guide till bokmässan

Just nu pågår årets bokmässa för fullt i Göteborg. Men hur ska man välja bland alla hundratals intressanta rubriker i seminarieprogrammet? Vi bad Feministiskt Perspektivs Karin Jacobson att göra ett feministschema.

Det finns sämre platser att leta feminism på. Bilden av författaren är som bekant inte längre en man, dessutom är majoriteten av bokmässans besökare kvinnor. Alltså är det inte speciellt vågat av bokförlagen att viga en stor del av sina seminarieprogram åt kvinnors författa.

Seminarierna hålls på våning två i Svenska Mässan, och för att komma in på dem krävs biljett i form av ett seminariekort. För den som inte har råd med det finns minst lika många korta montersamtal att välja på nere på bottenplanet, men då får man räkna med en betydligt högre ljudnivå.

För den som satsar på ett seminariekort finns mycket intressant att lyssna till. Den morgonpigga feministen startar med fördel fredagen redan klockan 10.30 i sal G4, dit Brombergs Förlag bjudit in den 82-åriga tecknaren Ilon Wikland, som givit liv till flera av Astrid Lindgrens figurer, däribland Madicken, Ronja, Karlsson på taket och Barnen i Bullerbyn, att prata om sitt konstnärskap.

Strax därpå, klockan 11, börjar vad som kanske kan bli en av mässans hetaste diskussioner, då Olika förlag och Bonnier Carlsen bjudit in Catharina Wrååk, Lena Arro, Kristoffer Leandoer och Jesper Lundqvist till seminariet Hon han hen – barnböcker utan kön, i K2. Därefter börjar seminariet med rubriken Kvinnliga författare i förskingringen i sal J2, där de litauiska författarna Paulina Pukyte, Mari Poisson, Dalia Staponkute och den amerikansklitauiska Ruta Sepetys samtalar om hur emigration påverkat deras författarskap, under moderering av Alexandra Pascalidou.

Klockan 13 fortsätter den internationella utblicken under rubriken Arabisk vår för kristna och kvinnor, där Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, samtalar med Hinda Talal, ordförande i Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, Misha Jaksic, präst och ortodox samordnare Sveriges Kristna Råd, Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria. Hur blir framtiden för kvinnor när salafister och andra konservativa grupper får ökad makt är en av frågorna som ska diskuteras i sal K1. En timme senare pratar Jonas Cramby, Henrik Francke och Jenny Damberg om maten och mansrollen i sal J2, och efter detta kan den som önskar höra Nina Lekander berätta om sin nya essäroman i F5.

Lördagen har minst lika mycket att erbjuda. Klockan 11 berättar Ingeborg Nordin Hennel och Ebba Witt-Brattström om dramatikern Alfhild Agrells samlade dramatik i J2, samtidigt som Lena Holger och Wivan Nygård-Fagerudd samtalar under rubriken Brev från Helene Schjerfbeck. Klockan 12 bänkar sig några av antologiförfattarna till den uppmärksammade boken Mor, mamma, morsanMari Jungstedt, Helena von Zweigbergk, Augustin Erba och Sonja Schwarzenberger – i V-hallen för att diskutera modersrollen. En timme därefter kan det vara värt att skynda bort till F4, där Malin Rönnblom och Diana Mulinari håller seminariet Antifeminismen i Norden och Breiviks manifest.

Och vad kan egentligen passa bättre efter det om inte lite humor? Det finns i V-hallen 14-14.45, då serietecknarna Sara Granér och Gunna Grähs samtalar under rubriken Om humor och allvar i den politiska kampen tillsammans med bland andra Nanna Johansson.

För den som sedan, mot alla odds, fortfarande vaknar upp med stark intellektuell hunger på söndagsmorgonen rekommenderas en mjukstart framför diskussionen om Hemmafru eller makthavare mellan bloggaren Clara Lidström (underbara Clara) och journalisten, komikern och bloggaren Karin Adelsköld, klockan 11 – 11.45 i sal K1.

Efter denna inledning är man förhoppningsvis redo för de lite större frågorna, och kan gå de få metrarna till bokförlaget Arena och Wahlström & Widstrand, som bjudit in författaren Nina Björk, aktuell med Lyckliga i alla sina dagar, och designjournalisterna Ingrid Sommar och Susanne Helgeson, aktuella med boken Köp dig fri, till ett samtal om hållbar konsumtion i sal K2 12 – 12.45. Då missar man å andra sidan diskussionen mellan författarna Amanda Hellberg och Jenny Milewski om hur kvinnor skriver om skräck, som pågår samtidigt i sal K1.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV