Startsida - Nyheter

Feministiska röster om budgeten

I måndags överlämnade finansminister Anders Borg regeringens vårbudget till riksdagen. Sveriges Kvinnolobby riktar i en rapport svidande kritik mot dess brist på jämställdhetsperspektiv.

Sveriges Kvinnolobby är långt från de enda som ser brister i budgetpropositionen.

– Regeringen har i budget efter budget omfördelat resurser från gruppen kvinnor till gruppen män. Årets vårproposition utgör inget undantag, säger Stina Svensson, talesperson för Feministiskt Initiativ.

Hon fortsätter:

– Den löneutveckling vårpropositionen erbjuder är att industrin återigen ska vara löneledande. Det är ett hån mot den kvinnodominerande yrkessektorn. Lönediskrimineringen fortgår utan några som helst politiska förslag. Anders Borg vill varken som finansminister eller som feminist genusgenomlysa sin egen budget, säger Stina Svensson.

S-kvinnors ordförande Lena Sommestad skriver på sin blogg att regeringens ekonomiska politik försämrar kvinnors ställning. Hon hänvisar till DN:s genomgång av den fördelningspolitiska bilagan, som visar att inkomstskillnaderna fortsätter att öka.

Jobbskatteavdragen och andra regelförändringar har gynnat männen mest under perioden 2006-2010. Mäns disponibla inkomst har ökat med 6,7 procent under perioden jämfört med 6,3 procent för kvinnorna, enligt DN. Det är inte acceptabelt, skriver Sommestad, med en politik som år efter år systematiskt missgynnar kvinnor i relation till män.

Fackförbundet Unionens likabehandlingsexpert Shadé Jalali skriver att vårbudgeten saknar genusanalys, vilket kan förklara avsaknaden av åtgärder för att höja dem med lägst ekonomisk standard. Denna grupp utgörs till stor del av ensamstående med barn och ensamstående pensionärer, vilka oftast är kvinnor.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger i en kommentar att regeringen har slut på förslag men gott om pengar. I stället för att satsa på jobb används pengarna till sänkt skatt för riskkapitalister.

– Tydligen tycker regeringen att vi har för många anställda i äldreomsorgen och skolan och räknar helt kallt med att 18 000 jobb ska försvinna där. Då har redan 40 000 jobb försvunnit de senaste åren. Vi behöver fler anställda som tar hand om dementa äldre om de ska få en omsorg utifrån sina behov.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV