Finansieringen för EU:s jämställdhetspolitik är hotad. EU-kommissionens nuvarande förslag gör det omöjligt att genomföra långsiktiga strategier i arbetet med jämställdhet och kvinnors rättigheter, varnar Sveriges Kvinnolobby, som nu riktar ett öppet brev till regeringen och understryker vikten av att Sverige agerar snarast.
Öppet brev till Sveriges regering
Stockholm 2012‐03‐28
Sveriges Kvinnolobby ser allvarligt på utvecklingen av jämställdhetsfrågans ställning i Europa. Vi ser med stor oro på Kommissionens förslag att främjandet av jämställdhet mellan kvinnor och män efter 2013 ska finansieras genom Rights and Citizenship Programme. Hur programmet ska budgeteras och hur frågan om jämställdhet ska prioriteras hör till de viktigaste beslut som fattas i Europa under 2012.
Såsom Kommissionens förslag ser ut kommer jämställdhet som eget politik- och verksamhetsområde att försvinna. Detta försvagar EU:s möjlighet att driva jämställdhetsfrågor. Dessutom innebär förslaget en reducering av medel ämnade för jämställdhet. Att förslaget helt saknar öronmärkta medel för detta ändamål gör det omöjligt att genomföra långsiktiga strategier i arbetet med jämställdhet och kvinnors rättigheter.
Jämställdhet är inskrivet i EU:s grunddokument. Om Kommissionens förslag gör avsteg från skrivelsen måste såväl regeringar som EU-parlamentariker påpeka och korrigera detta. De nationella parlamenten har som uppgift att garantera jämställdhet som ett prioriterat område inför kommande finansieringsperiod.
Sveriges Kvinnolobby uppmanar därför dig som representant för den svenska regeringen att se till att Sverige arbetar för följande ändringar i Kommissionens förslag:
- Att främjandet av jämställdhet, inklusive bekämpandet av mäns våld mot kvinnor, görs till en självständig politisk prioritering i programmet.
- Att jämställdhet budgeteras för som en prioriterad fråga. Detta kräver ökade resurser till Rights and Citizenship Programme.
- Att medel garanteras årligen och inte blir beroende av kortsiktiga beslut. En framgångsrik jämställdhetspolitik fordrar öronmärkt och långsiktig finansiering.
- Att medel finns tillgängliga på ett förutsägbart sätt och att frivilligorganisationer och europeiska nätverk som arbetar med jämställdhet och kvinnors rättigheter får ta del av programmet årligen. Det civila samhällets deltagande är avgörande för att de jämställdhetspolitiska målsättningarna ska uppnås.
Det är vår förhoppning och förväntan att du driver våra ståndpunkter och förslag till förbättringar.
Med vänliga hälsningar,
Gertrud Åström
Ordförande Sveriges Kvinnolobby