Startsida - Nyheter

Fler deltidstjänster bakslag för jämställdheten

Andelen deltidstjänster i handeln ökade från 53 till 60 procent mellan 2006 och 2010. Det visar en rapport som fackförbundet Handels har sammanställt tillsammans med arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Inom handeln har 66 procent av kvinnorna och 37 procent av männen deltidsanställningar. Andelen är störst i den kvinnodominerade dagligvaruhandeln, där 71 procent av kvinnorna och 47 procent av männen arbetar deltid.

I fackhandeln, där en större andel män jobbar, har 62 procent av kvinnorna och 32 procent av männen deltidsanställningar.

– Många deltidsanställda vill jobba fler timmar, men de får inte möjlighet. Det här är i allra högsta grad en jämställdhetsfråga, säger Tommy Tillgren, förhandlingsledare på Handels, i ett pressmeddelande.

Enligt en färsk undersökning som Novus Opinion gjort bland drygt 2 000 Handels-medlemmar vill 74 procent av dem som arbetar mindre än 19 timmar i veckan ha fler timmar, liksom 57 procent av dem som arbetar mellan 20 och 27 timmar i veckan.

En av slutsatserna i den gemensamma rapporten från Handels och Svensk Handel är att andelen heltidsanställningar kan öka om företagen prioriterar frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV